Diplomatz – Mrtvi Su Mrtvi

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Hajde budi pametan sa ovakvim albumom. Hajde budi novinar, nemoj biti subjektivan. Hajde budi iskusan, iskoristi znanje i umijeće koje ti je poslužilo za preko 300 recenzija objavljenih tu i tamo. Ne možeš sa ovim albumom. Triput sam brisao tekst i onda sam sve iz prve napisao – iskreno, odmah, bez okolišanja. Upozorenje: Ne shvatajte me 1/1. Moja vizija i pamet su pročišćene, i ne postoji pisana riječ za ovakvo djelo…ovo je PUNK u svojoj istinskoj formi! Kakav ba sevdah, kakav ba blues, kakva ba ljubav? Ovo je ljubav! Pročitajte šta sam iz četvrtog puta uspio napisati, ja se vraćam slušanju!

Oduvijek mi je furka nosanja likova Tita, Chea i petokrakih na majicama, torbama, prišivačima, hlačama, gitarama i sličnim predmetima IŠLA NA KURAC. Isto tako, mnogi su me uvjeravali da nisam u pravu, da su upravo ti likovi zaslužni za glas proleterijata, za glas istine i revolucije. S druge strane, ja sam oduvijek mislio da su upravo ti likovi zaslužni za blatantno i sramotno bogaćenje proizvođača majica i termo naljepnica.

Onda, negdje u svom muzičkom sazrijevanju čujem za nekog tamo lika koji sebe naziva diplomcem hardcore škole, nabavim njegov album ”…od trnja i žaoka” i padnem na oko od brutalnosti i istinitosti njegovih pjesama. Naoružan samo brutalnom distorzijom (da, NAORUŽAN!), taj neki diplomac hardcore škole pobio je sve moje prijatelje i poznanike što su nosili (i nosaju) slike Chea i Tita. Taj diplomac se zove Damir Avdić, raja ga zove Graha, i magistrirao je sa ovim albumom.

”Mrtvi su mrtvi” nastavlja nemilosrdno pljuvanje istine u lice svima koji imaju dovoljno muda i mozga da poslušaju i OSJETE Damirovu muziku. Njegovi tekstovi, istiniti, ogoljeni do kože pričaju priču Bosne i Hercegovine, priču koju nam OBN sa Talentima, PINK sa Velikim Bratom i FTV sa Folk Showom, Radio Kalman sa narodnjacima, Radio Stari Grad sa pop zvukom uporno žele sakriti, priču koju želimo sakriti, Damir čisti ogledalo da vidimo sami sebe, Damir i njegova mašinka-gitara pucaju po nama, po našim dušama, mozgu. Svaka riječ je metak, metak koji nije tako lako izvaditi iz sebe!

12 pjesama, svaka jača od one prethodne, svaka sadrži samo dva osnovna elementa – distorziju i Damirov glas. A pjesme baš bole…jebeš sve punkere, sve metalce, sve corere Bosne! Jebeš sve hip-hopere Bosne! Niko od nas nije ovako iskren! Pljunem na svoj vlastiti bend, na sve vlastite tekstove, ovako iskren nikad neću biti, ne moram se ni truditi! Ipak, hvala nebesima na ovakvom albumu, hvala nebesima što imamo jednu stvar kakva je ”Po asfaltu i betonu”, što imamo jednu himnu kakva je ”Komunist VS Nju Bosniše Kultural Revolušn”, što znam da nisam uvijek u krivu, što znam da pored mene (znam da nas ima još, ali ovo je tekst o meni i mom doživljaju albuma) u ovoj istoj Bosni postoji čovjek koji je kao i ja buntovnik sa razlogom, kojem protesti ništa ne znače, kojem je revolucija samo riječ koju previše koriste i najčešće koriste upravo oni u Che Guevara majicama, obgrljeni palestinskim šalovima, oni što nam propovijedaju o tome kako ne valja da penzioneri rove po kontejnerima, a upravo ti propovijednici nose martinke, nove, sjajne, ušminkane, upravo ti propovijednici mi spašavaju ulicu, a da nisu ni izašli na istu, već iz toplih kancelarija svojih nevladinih organizacija, sa svojim sponzorskih kompjutera šire lik i djelo Che Guevare po forumima. Jačaju revoluciju, kažu…

Damir je bomba. Srećom, Damir je odlučio da eksploziju usmjeri. Kad poslušate album koji se zove ”Mrtvi su mrtvi”, znate da je on stvarno taj koji je spreman ubiti, da je Damir taj koji stoji iza svojih stavova, i da muzika može promijeniti nešto, samo ako naučimo slušati. Djeco, zajebite Štulića, taj je odavno u Houtenu kraj Utrechta, toga odavno zaboli čuna za mijenjanje. Damir Avdić Vam se može učiniti kao neprijatelj, kao zli glas koji je protiv protesta i protiv Vašeg truda, vaših peticija i potpisa, ali Damir je Bosna, Damir je Tuzla, Sarajevo, Zenica, Mostar, Bihać, Banja Luka, Damir je istinita priča, Damir je prorok koji je napisao i snimio svetu audio knjigu – ”Mrtvi su Mrtvi”. Ne živimo u prošlosti, ne živimo život kako ga diktira termo naljepnica na majici ili sticker na gitari.

COVER ART:

INFO:

Ime artista: Damir Avdić aka Diplomatz
Ime izdanja: Mrtvi Su Mrtvi
Izdavač: Moonlee Records
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.myspace.com/damiravdicc

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content