Rapa Nui – Beer Album

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nisam dao samo pusta obećanja na početku pisanja za naš i Vaš webzine, vrijeme je da pročitate recenziju jednog punk albuma (doduše, demo albuma, ali je PUNK demo album!).

Rapa Nui je bend koji postoji od 2002. godine, do sada nisu nigdje nastupali, a postava se od 2002. značajno izmijenila. To ”značajno” shvatite ozbiljno jer je od originalne postave u bendu ostao samo mastermind benda Ensar Džubur. Negdje u oktobru/novembru 2004. iz benda odlazi Haris Saračević, ljubiteljima demo scene Sarajeva poznat kao basista benda Ofsajd. Kako je Haris bio glavni gitarista u bendu, Rapa Nui ostaje bez glavne gitare, te Ensar prelazi na to mjesto, i ostavlja mjesto basiste upražnjeno. Pošto smo Ensar i ja privatno dobri prijatelji, on me poziva da zauzmem mjesto basiste u bendu. To sam prihvatio, jer stvarno volim punk zvuk. U bendu, u to vrijeme bio je još i Nermin Zejnilagić, koji je svirao bubnjeve (on je još uvijek clan benda), i Senka Baralić, druga gitara, koja je napustila bend, i preuzela ulogu vokala u sarajevskom bendu Laut. Pošto nam je falila gitara, zamjena se našla u Nedimu Seferoviću, članu bihaćkog punk benda Rikverc. Sa Nedimom se završava primanje clanova, i sadašnju (i finalnu) postavu benda čine Ensar, Nedim, Nermin i ja.

Pitate se, kako je moguće da ja, koji sam član benda pišem recenziju nečeg u čijem sam kreiranju učestvovao? Jako jednostavan odgovor. Sva muzika i tekstovi Rapa Nuija djelo su Ensara, ništa od toga nije izašlo iz moje glave, tako da mogu jako racionalno ocijeniti da li mi se sviđa ono što Ensar (i Rapa Nui) rade. Uostalom, svaka kritika je dobra kritika.

Jučer sam dobio demo album ”Beer album”. On sadrži 12 pjesama, od toga 1 obradu, i to, vjerovali ili ne, obradu pjesme ”Nikotin” Nataše Bekvalac. 5 pjesama sa BA-a su ponovno snimljene pjesme sa prvog dema Rapa Nui-ja, koji je kao komercijalno izdanje pušten u javnost.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Sludge katarza u Klubu AG

Muzika Rapa Nuija je mješavina punka i ska zvuka, uz jak utjecaj NOFX-a i Bad Religiona. Tekstovi su na engleskom i bosanskom jeziku, i govore o stvarima koje se dešavaju oko nas, ali naravno, ima i tekstova koji su pod mrtvim utjecajem zajebantske škole punka, te pravo vuku na neki teenage skate punk.

Pjesme koje se mogu izdvojiti, po mom mišljenju su ”Oda Mladosti”, ”Cream on The Power” (meni najdraža za sviranje) i ”Nikoteen”, obrada vec spomenute sisate žene pod imenom Nataša Bekvalac.

Muzika Rapa Nuija je jako ”prenosna”, iz trenutka u trenutak, ritam se mijenja, od brzih pjesama, često se prizemljimo na laganice sa puno ska utjecaja.
Iskreno rečeno, meni se ne sviđa spuštanje ritma u pjesmama ni ska primjese, volio bih da su sve pjesme u stilu ”Cream on The Power”, brze i žestoke. Ako poredimo Rapa Nui sa Ofsajdom, jedinim sarajevskim punk bendom koji stvarno radi, moram Vam reći da su to dva različita svijeta. Ofsajd svira jedan ”balkanski punk”, pod utjecajima bendova sa našeg govornog područja, dok Rapa Nui pokušava da u punk, i općenito u muziku underground scene Sarajeva, unese neko osvježenje u vidu ska dijelova.

Produkcija dema je apsolutno ok, gitare i vokal su snimane kod kuće, koristeci kombinaciju ”pape” i Guitar Riga, a bubnjevi su snimani na sarajevskom eFM radiju.
Sve u svemu, ovaj demo album predstavlja nešto novo na demo sceni kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine, pa pokušajte nabaviti ovo izdanje, možda vam se i svidi.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Rapa Nui
Ime albuma: Beer Album (demo)
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2005.
Website benda: www.rapanuiband.info
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content