Protest za spas Dobrinje: glas i instrumente podižu Moca i Biznismeni!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

moca i biznismeni

U jednom sarajevskom prostoru za probe bendova, na jednom od zidova pored bas  pojačala, pisalo je “Pank nije mrtav, samo tako smrdi”. Ova mudrost, vjerovatno napisana od strane nekog metalca, nikad mi nije bila naročito smiješna, ali sam je znao i sam iskoristiti u raznim prilikama, podjebavajući sebe, pankere i “pankere”.

Pank i pankeri možda (više?) ne smrde, ali pank sigurno nije mrtav. U ovoj ili onoj formi će ga uvijek biti. Tako će ga i biti na Dobrinji u subotu 26. marta u podne. Sarajevski biznis pank bend Moca i Biznismeni podržava protest koji organizuje neformalna grupa stanovnika Dobrinje.

Ova neformalna grupa je aktivna na Facebook stranici Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju, a njihove plakate i bilboarde sa naslovom Spas u zadnji čas, oznakom #spasimoDobrinju i porukom “Načelniče Efendiću, ne pristajemo na ovo!” građabi Sarajeva su sigurno imali priliku vidjeti.

Kako i sami kažu u pozivu, nastavljaju borbu za čist zrak i vodu kroz protest i poziv nadležnim institucijama kojima je interes investitora važniji od zakona. Potrebno je da hitno reaguju i obustave zakonom nedozvoljenu gradnju Hifa-Oil benzinske pumpe i skladišta za kerozin, koja je već uveliko odmakla i čiju gradnju podržava i omogućava stranka Narod i Pravda (NiP).

Moram iskoristiti ovdje kartu I told you so i prisjetiti seonoga što sam napisao dan poslije izboraČetvorka (sada Trojka?) je najveći poraz ljevice, a tango sa nacionalizmom koji trenutno igra građanska ljevica u Sarajevu će ih skupo koštati. “NiP, NBL i bilo koja druga narodnjačka stranka u vlasti može značiti ili zadržavanje statusa quo ili, pod određenim historijskim uslovima, reakcionarno i kontrarevolucionarno djelovanje. Nikako pomak naprijed i širenje građanskih prava i sloboda.” Napisano, i nažalost se dešava.

Šta onda da se radi? Voljeli ga ili ne voljeli, Sarajevo je (još uvijek) naš grad, pa stoga pravac Dobrinja (u Oslobodilaca Sarajeva, pored ulice Kurta Schorka) u 12:00 26. marta. Jer kerozin smrdi, a pank(erski) je ustati protiv. Nakon što se izborimo protiv investitora i njihovih političkih suradnika, a za čist zrak i vodu, produžimo u Klub AG, gdje Vipera, Rules i POPIK dižu scenu iz groba!

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »