Prisma – Collusion

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad sam prvi put čitao recenziju ovog albuma, neki webzine je švicarski bend Prisma nazvao ”evropskim Toolom”. Totalno neprivlačno za mene, nikad nisam bio fan Toola, uvijek sam to smatrao ”muzikom intelektualaca”, onih ljudi koji da slušaju žestoko i da se usput preseravaju o umjetničkim vrijednostima. Pogotovo kad sam čuo da je na koncertu u ZG-u vokal Toola stajao okrenut publici leđima čitavo vrijeme, za Tool sam imao još manje respekta. No, kao  po nekom Murphyjevom zakonu, na radijsku adresu mi je stigao ovaj album, pa sam se nakon par slušanja morao baciti na recenziju.

Prije nego što sam počeo pisati recenziju ovog albuma, iz svoje kolekcije (nažalost, za radio ti trebaju i stvari koje lično ne slušaš) izvukao sam par albuma Toola, stavio ih na ”shuffle” u Winamp i poslušao. Istina je, Prisma je klon Toola. Međutim, imaju dosta svojih odlika, ne previše, ali dosta.

Svaku pjesmu na albumu odlikuje neka Toolovska atmosfera, ali su melodije na nekim stvarima još tamnije i sve pjesme su DEFINITIVNO teže od prosječne Toolove pjesme. Tome najviše pridonose groovy bas dionice koje melju sve pred sobom.

Produkcija albuma je savršena, referentni CD, što bi jedan moj prijatelj rekao za ovakva izdanja. Nema se puno pričati o ovom albumu, ali se album isplati čuti – nisam fan Toola ni njihove muzike, a ovo, ma koliko god slično bilo, meni se sviđa. Inače, za Vas koji niste znali, baš ovaj bend je prije par godina nastupao u Tuzli, čudi me kako nije bila veća reklama toga nastupa.

Težina i neka posebnost je učinila svoje. Čeka se album broj 2, a vala je i vrijeme…

Pročitaj i ovo:  Dance With The Dead - Driven To Madness: Adrenalinsko darksynth iskustvo

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Prisma
Ime izdanja: Collusion
Izdavač: Galileo Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.prismaband.ch

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI