Prenos: intervju sa Bojanom Bujićem Bujom (Aberdar)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Bojan Bujić Buja (foto: Kristijan Šarić Photo, preuzeto sa FB stranice Aberdara)

“Prenos” je ISK rubrika u kojoj objavljujemo tekstove naših čitatelja, bili oni novinari, muzičari ili konzumenti rock’n’rolla. I dok su neki od ovih tekstova već ranije objavljeni, neke ćemo ekskluzivno objavljivati na ovim stranicama.

U trećem “Prenosu” donosimo intervju gitariste benda Misery Crown i našeg nekadašnjeg saradnika, Riada Šahinovića, sa Bojanom Bujićem Bujom, osnivačem banjalučkog benda Aberdar. Aberdar iza sebe već ima dva albuma i predstavlja stoner uzdanicu grada na Vrbasu, a ovaj intervju se desio nekad početkom ove godine. Uživajte!

Razgovor vodim sa Bojanom Bujićem Bujom, osnivačem benda Aberdar iz Banja Luke, u kojem je gitarista i vokal. Buja je veteran na sceni, praktično otkad je i pratim, a bio je član više banjalučkih bendova od kojih bih definitivno izdvojio Departed i Logic System Disorder.

Značenje imena Aberdar? Google je ponudio dvije moguće varijante (pisac je jedna, a druga oružje “haberdar” kojim se označavao početak ili kraj nečeg, može biti pištolj ili puška). I reci nam nešto ukratko o bendu.

Aberdar je jedna stara izgubljena riječ koja znači top. Taj top je označavao početak borbe dok su ljudi za vrijeme ratova još uvijek jurišali jedno na drugo. Branko Juzbaša, moj jako dobar prijatelj i producent koji trenutno živi u Španiji, mi je dao ideju za naziv benda. Jednostavno mi je zvučalo primamljivo. Bend je nastao 2017. godine kao mali projekat sa moje strane. Uz male izmjene članova bend je 2020. godine izbacio svoj prvi album “Kolos” i drugi album 2022. pod nazivom “The Cult of The Naked Snail”. I sad planiramo raditi na trećem albumu. Naravno, svirke su nam jako bitne.

S obzirom da je Aberdar stoner/sludge bend, reci nam otkud ideja za formiranje takvog benda nakon dva navedene benda koji su žanrovski potpuno različiti?

2016. godine Dario Berg, moj prijatelj i frontmen grupe LSD, je otišao za Varaždin da se priključi bendu Cold Snap kao drugi vokal. Trebao sam i ja, ali mi posao nije dozvoljavao taj luksuz pa sam ostao. I tako LSD više nije aktivno nastupao, pa sam rekao sebi da moram da napravim svoj neki bend. Zašto stoner? Pa jednostavno, na jednoj probi smo napravili stoner pjesmu i generalno svi volimo taj smjer muzike, pa smo se odlučili to i da radimo.

Vodeći se pretpostavkom da je tvoj najveći uzor/utjecaj gitarista i back vokal SOAD-a Daron Malakian, i da si svoj pečat iz LSD-a prenio u Aberdar, moram priznati da nikad nisam zamislio takve vokale i gitare u nekom stoner/sludge bendu. Da li je to nešto što Aberdar izdvaja od sličnih bendova?

Svoj vokal ni ja ne mogu objasniti. Čas zvučim kao Daron iz SOAD-a, čas kao Bruce Dickinson iz Maidena! (smijeh) A eto uvijek mi je ležao taj neki visoki, haj’mo reći, orijentalni stil pjevanja pa sam ga uklopio u svoj bend. Kad tako pjevam, jednostavno mi je najugodnije. Da se razumijemo, znam ja i zagalamiti onako momački, ali eto, i ovo je cool.

Iza vas su dva full length izdanja, činjenica sa kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo stariji bendovi u BiH, da li je to materijal koji si godinama pripremao ili su neke pjesme nastajale netom prije snimanja?

Pa pola prvoga albuma su neke pjesme na kojima smo poprilično dugo radili. Tipa “Alatka” sa “Kolosa” je rađena godinu dana. Ali to je bilo doba gdje sam ja još eksperimentisao sa zvukom i sa ljudima kojima sviram pa je trebalo malo duže. Drugi album je bio mnogo brže snimljen jer smo se već navikli jedno na drugo, pa je sve išlo kao podmazano. A imali smo i dosta inspiracije, tako da smo drugi album smislili i snimili za ukupno 7-8 mjeseci.

Pročitaj i ovo:  Sea Star 2023: Renesansa 90-ih (izvještaj)

Slušajući prvi album (“Kolos”, 2020.), primijetio sam da je tu bilo dosta utjecaja iz drugih žanrova, dok je drugi album (“The Cult Of The Naked Snail” iz 2022.) čisti stoner/sludge zvuk. Da li je drugi album ustvari ono što predstavlja pravu formulu koju je bend našao ili publika može očekivati neočekivano na budućim izdanjima?

Prvi album je bio eksperiment da vidimo ko smo i šta smo. Drugi album je daleko drugačiji jer smo saznali šta želimo, a to je da budemo žestoki. Treći album, ni sami ne znamo šta će da nam donese. Ko zna, mozda bude još žešći.

Reci nam više informacija o procesu snimanja posljednjeg albuma, koliko dugo ste pripremali materijal i ko je zadužen za mastering i produkciju?

Trebalo nam je tri i po sata da snimimo bubanj kod Mome Nikića u Banja Luci u Oksigen studiju, dva i po sata za bas kod mene u kućnom studiju. Gitare tri dana isto u kućnom studiju. Klavijature i synth za jedan dan, vokali tri dana u mom ormaru. Mix i master sam radio ja. Bavim se time već dugi niz godina i nisam htio da mi iko drugi to radi jer znam kako želim da zvuči moj bend.

Neizbježno pitanje: scena u Banja Luci? Moj dojam nakon naše zajedničke svirke koja je bila vrhunska (atmosferom i posjetom) nije dovoljan jer je jedna svirka kap u moru, ali nakon nje sam primijetio da ste svirali već nekoliko puta, da su se pojavili i novi bendovi, a neki stari vratili. Da li to možemo nazvati revivalom banjalučke metal scene?

Dok god ima klinaca koji se lože na metal ili rock i da žele da sviraju, biće i scene. To što nekad ima, a nekad nema svirki, ne znači da je scena mrtva. Samo je treba malo razdrmati. Neki će reci da Banjaluka nema scenu. IMA! Samo nemamo gdje svirati često. Imamo dosta autorskih bendova, ne puno, ali ima. A ove stare prdonje što seru da nema scene mogu da jedu govna i da kuckaju Facebook statuse koliko god žele. Ja ću se boriti za svoju scenu, a oni neka kenjaju. Pozdrav hejterima.

Koji nastup bi izdvojili kao najbolji?

Za sad najbolji nastup za mene je kad se tuširam! Šalu na stranu, promocija drugoga albuma će mi vječno ostati u srcu. Toliko pozitivne energije i poznatih faca, ali i dobrog zvuka nisam dugo čuo i vidio. Jednostavno je bilo neopisivo. Ekipa iz Misery Crowna je ispratila događaj, podržala nas i sve je bilo pod špagom. Bilo je top!

Kakvi su planovi benda u narednom periodu?

Radimo na novom materijalu i ganjamo gdje ćemo svirati. A onda lagano na pivo.

Neka poruka za čitatelje ISK?

Poslušajte naš novi album i zapratite nas! Možete nas pronaći na svim platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Spotify, iTunes itd… Nadam se da vas vidimo i čujemo uskoro na nekom festivalu ili svirci!

Prenos Autori(ce)
Prenos Autori(ce)https://www.izvansvakekontrole.com
Družina autorica i autora rubrike "Prenos". Ima tu muzičara, novinara, ali i slijepih zaljubljenika u rock'n'roll.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI