Recenzija: Arjen – Lice čovjeka koji je rekao Ne

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

arjen

Šta je to sarajevski black metal? To je dio naše metal subkulture, mnogo primjetniji u Skandinaviji nego kod nas, ako je suditi po Arjenovom Bandcamp profilu, te podacima sa Bandcamp profila  ljudi koji su kupili album. Lokalni patriotizam dokazuje svoju besmisao još jednom. Arjen je H.P., muzičar koji se ovim poslom uspješno bavi više od dekade, i koji iza sebe već ima vrlo pristojan muzički opus, ne samo sa projektom Arjen, već i sa mnoštvom drugih u koje je involviran.

Ovo je treće full-length izdanje Arjena, nasljednik albuma “Sve se raspada” iz 2015. i “Kad se slika iskrivi dovoljno” iz 2018. godine. Album se sastoji od pet pjesama otpjevanih na našem jeziku, sa dužinom trajanja od nekih četrdesetak minuta. Slušajući album, ne možete se otrgnuti osjećajima samoće (ne usamljenosti), zloćudi i katarze.

Upalite album i dočekat će vas “Prologomena” koja distorzijom obuzima svaki mogući trenutak, te tjera na inhaliranje svega onog što dolazi. “Pola čovjek – pola užas” mi je legla, djelujući kao beskonačnost koja iznova dobija smisao i značenje svakim novim slušanjem. Do izražaja dolazi gitarsko umijeće, ali i odlične tehničke odluke H.P.-a kao producenta.

“Pod tamom moje sjene” predstavlja blagi predah na albumu. Meditativna je, sadrži više teksta propraćenog tamnom melodijom, te utjeruje crnilo slušatelju u kosti. Posljednje dvije stvari, “Samo još jedna rupa” i “Veličanstvo pobjede” su ujedno i najduže. Traju nešto duže od devet minuta i ulaze u rejon epskog. Da li je to bio Arjenov cilj, teško je reći, kako god, kreativno ludilo je stvorilo ove dugometražne pjesme ostavljene nama na konzumaciju. Upravo ćete u ove dvije numere čuti svu raskoš H.P.-ovog talenta.

Pročitaj i ovo:  Prenos: Rudimentarni thrash kao kulturna činjenica

Album “Lice čovjeka koji je rekao Ne” zasad je objavljeno u digitalnom i CD formatu.

Arjen – Lice čovjeka koji je rekao Ne | 2023 

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI