Perturbator u Varšavi: Prva synthwave ljubav zaborava nema

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Perturbator, progresja
Perturbator je pokazao zašto prva synthwave ljubav zaborava nema (Foto: Dženan Suljević)

Daniel Deluxe. Dance With the Dead. Sierra. Carpenter. Je*eni. Brut.

Čuti i vidjeti sve njih uživo u jednom mjesecu je nešto što sam kao ljubitelj synthwavea mogao samo poželjeti. Pogotovo jer sam znao da me nekoliko dana kasnije čeka i koncert jedne od mojih prvih synthwave ljubavi – Pertubatora. Kojem su se pri tome na ovogodišnjoj turneji pridružili momci iz Healtha, još jednog benda za koji nisam ni sanjao da ću slušati uživo.

Prije nego ću čuti Health i Perturbatora, na binu Progresje je izašao Author & Punisher, bend jednog čovjeka, Amerikanca Tristana Shonea, kojem se na ovom nastupu pridružio i meni neznani gitarista. Muziku Authora & Punishera je najlakše okarakterisati kao industrial/drone metal. I to industrial koji mi, unatoč najboljoj volji, jednostavno nije legao.

author punisher, progresja
Više noise nego industrial: Author & Punisher na nastupu u Varšavi (Foto: Dženan Suljević)

Probao sam ga slušati dan prije koncerta na preporuku prijatelja, baš kao što sam probao uživati i u njegovom nastupu uživo i… nije išlo. Koliko god zvučalo atmosferično, ono što sam te večeri čuo mi je djelovalo nekako suho i više me je podsjećalo na kakav noise nego industrial koji sam zamišljao u glavi.

Srećom, razočarenje je ubrzo ustupilo mjesto oduševljenju. Deset godina nakon što sam ih otkrio i čuo njihov soundtrack za Max Payne 3, Health me je svojim nastupom te večeri ostavio bez daha. Fantastična energija cijele ekipe, a pogotovo basiste Johna Famigliettija  koji je konstantno bio u pokretu, svirajući bas, klavijature i povremeno vrišteći divlje prateće vokale.

A ukoliko ste ih ikada slušali, biće vam jasno i zašto, jer sa kontrastom blagih vokala Jakea Duzsika i muzike koja je glasna, prljava i energična zvuče zaista posebno i unikatno, uživo još i bolje. Health odlično opravdavaju sve “Sad music for horny people” majice koje sam te večeri vidio u Progresji (i u izvjesnim varšavskim barovima nekoliko sedmica kasnije).

Sve što je lijepo, kratko traje – to je važilo i za nastup Healtha. Svaka pjesma je djelovala kraća nego što je bila, baš kao i kompletna set lista, sa koje bih kao favorite definitivno izabrao “Psychonaut”, legendarnu “Tears”, “Feel Nothing”, a i “Body/Prison” sa kojom su završili svoj nastup i tokom koje im se na bini sa gitarom pridružio i sam Perturbator.

health, progresja
Health je fantastično odradio svoj posao (Foto: Dženan Suljević)

Nedugo potom, svjetla u klubu se gase i kreće svirka koja me podsjetila na to kako se prve synthwave ljubavi definitivno ne zaboravljaju, čak i kada ih ne slušate neko vrijeme. Perturbator je svoj nastup otvorio očekivano energično, pjesmom “Excess”, nakon koje su uslijedili i neki stari favoriti, uključujući i “Future Club” sa Hotline Miami 2 soundtracka, koju je bilo jednostavno nadrealno čuti i doživjeti uživo usred šutke koja te večeri nije stajala. Dodatnu vizuelnu poslasticu predstavljao je i hipnotizirajući light show sa obrnutim pentagramom koji je savršeno upotpunjavao atmosferu.

Sam Perturbator se svako malo prebacivao sa gitare na klavijature i nazad, redovno animirajući varšavsku publiku i šireći fantastičnu energiju. Varšavska publika mu je  adekvatno odgovarala neumornim skakanjem, šutkom, zidovima smrti i dobrim starim “do-pasa-goli-i-zagrljeni-metalci” headbangingom.

Ni set lista kvalitetom nije zaostajala, iako moja malenkost nije čula neke njegove stare stvarke koje bi mi možda bile draže od onih novijih koje jesam. Ali, “Neo Tokyo”, “She Moves Like a Knife” i “Diabolus Ex Machina” su bili tu, više nego dovoljni da mi uljepšaju večer koju su Perturbator i Jake iz Heatlha zaokružili na najbolji mogući način – zajedničkim izvođenjem njihove fantastične pjesme “Excess”.

Dok su se utisci sumirali i svjetla u Progresji palila, dio publike se rasplesao uz prigodnu “Disco Inferno” od Trammpsa, što nije moglo, a da mi ne izvuče osmijeh na lice.

Trammpsi su tako zacementirali Perturbatorov izbor postkoncertne pjesme, rame uz rame sa Maidenovom “Always Look on the Bright Side of Life”.

Kakav epilog moje oktobarske synthwave koncertne trilogije.

KO: Perturbator, Health, Author & Punisher | GDJE: Progresja, Varšava | KAD: 27.10.2022.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content