Pagan Altar – The Time Lord

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Postoji velika mogućnost da ću ofaliti u prvom dijelu recenzije ovog izdanja sa nekim autobiografskim podacima, ali sve dostupno na internetu je vrlo smušeno, no što sam ja uspio skontati je da su…

Pagan Altar, stari NWOBHM bend osnovan krajem sedamdesetih u Velikoj Britaniji. Njihov debi album snimljen je 1982. godine, ali je objavljen tek 1998. godine. Bend veoma brzo nakon osnivanja, uprkos kvaliteti muzike, pada u zaborav, a iz istog je izronio 2004. godine kada se ponovno okuplja u donekle drugačijoj postavi kako bi snimili i dovršili nikad završeni drugi album benda. Otad je snimljen i drugi i treći album, a “The Time Lord” je EP koji doživljava reizdanje na CD-u od strane izdavačke kuće Shadow Kingdom Records.

EP izdanje sadrži pet pjesama koje su zapravo sami počeci Pagan Altara, snimke koje datiraju čak iz 1978. godine i koje su digitalno ispolirane kako bi bile što bolje predstavljene modernim hevijanerima. No digitalizacija zapravo nije uradila skoro pa ništa što je i puka sreća, kako god okrenemo – ovih pet pjesama predstavljaju fantastičnu priču, atmosferu kakvu današnji bendovi ni pomisliti ne mogu da stvore. Pagan Altar je negdje na istoj ravni sa Black Sabbathom, ako ne i bolji! Zaista unikatna heavy metal/doom/rock’n’roll priča se proteže na skoro trideset i tri minute i evidentno je zašto su tadašnji bendovi bili bolji.

Kao prvo, muzika je zaista hipnotizirajuća, svaki ton je na mjestu, sve je strašno melodično i privlačno. Strest će vas struja oduševljenja već na riffu prve trake, a neće vas popustiti ni nakon desetog preslušavanja. Vokal Terry Jones (koji u postavi svira sa svojim sinom Alanom – zajedno su u bendu od samog početka, od 1978. godine – CAREVI!) podsjetit će vas na Ozzyija, ali sa svojim štihom koji savršeno odgovara atmosferi Pagan Altara.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Ofsajd i okupljanje punk gerijatrije

Kao drugo, tekstovi su inteligentni, ono što zaista nedostaje današnjem metalu su inteligentni, pametni tekstovi. Tekstovi koji nešto govore, tekstovi sa smislom, tekstovi koji te mogu nečemu podučiti. Ne isprazno brbljanje na zadatu temu. Pagan Altar to radi savršeno.

Red beskrajnih sanjarskih solaža, rock’n’roll riffova, bas dionica koje nose kao valovi, glas koji opominje i uči – Pagan Altar je zaista bend koji je predugo skriveno blago. Nadamo se da će ovo reizdanje Shadow Kingdom Recordsa napokon okrenuti snop reflektora ka bendu koji to zaista zaslužuje!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Pagan Altar
Ime izdanja: The Time Lord
Izdavač: Shadow Kingdom Records
Godina izdanja: 2012
Website benda:  http://www.paganaltar.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI