Blood of The Black Owl – Light The Fires!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Uistinu je začuđujuće putovanje u svijet albuma “Light The Fires!”, četvrtog cjelovečernjeg izdanja američkog benda Blood of The Black Owl, benda koji je nekad davno bio poznat i pod imenom Svart Ugle.

Iako je sam bend okarakterisan kao kombinacija black metala i najdepresivnijeg od depresivnih podžanra dooma, funeral dooma, da se primjetiti od prve pjesme “Caller of Spirits” da će kategorizacija benda, albuma i žanra biti sasvim bespotrebna, ako ne i pretjerana i lažna u svakom slučaju. BoTBO i ovaj album stoje i zauzimaju svoje mjesto sasvim po strani, uzimajući ono što smatraju potrebnim i važnim za svoju muziku.

Prvih pola sata albuma predstavljaju kombinaciju dronea, ambienta, folk elemenata, apsolutno su lišeni bilo kakve metal orkestracije zarad stvaranja atmosfere i Chet W. Scott, glavna persona iza cijelog projekta uspijeva stvoriti apsolutnu audio hipnozu, nešto što će vam pomoći da se pogubite, odapnete sa tla i poletiti u vlastite oblake za koje niste ni bili svjesni da postoje. Prvi dio albuma se može poimati zatišjem pred oluju kada nastupa metal dio albuma, ali zatišje nije ni intermezzo ni popunjavanje prostora – ako mene pitate, taj prvi dio albuma je razlog zašto album trebate imati. Lagao bih kada bih rekao da drugi dio nije kvalitetan, naprotiv! sjajne dionice se isprepliću i nastavljaju priču, čak i atmosferu, ali nikako na način na koji to radi prvi dio.

“Light The Fires!” predstavlja mudru, vještu, gluposti lišenu kombinaciju prog zvuka sedamdesetih, black metala, dronea, ambienta, folka i čega sve ne. Scott vam ne daje priliku da kategorizirate album ni u jednom momentu, a svi elementi su tu ne zarad eksperimenta, već po dobro utvrđenom planu; ovaj album predstavlja jedno od najboljih izdanja 2012. godine. Potpuno iznenađenje!

Pročitaj i ovo:  Tram 11: Kaj ima lima? Neofašizma!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Blood of The Black Owl
Ime izdanja: Light The Fires!
Izdavač: Bindrune Recordings
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://bindrunerecordings.bandcamp.com/album/light-the-fires

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI