Ormus – God's Grief

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pisati o Ormusovom debi albumu je jednako situaciji u kojoj ja recenziram debi album Marginalac Margarina (moj bend). Toliko sam sjedio na probama benda Ormus, slušao nove pjesme prije nego što su one bile odsvirane pred publikom, čak sam i prisustvovao snimanju novog albuma. Za mene je Ormus u jednu ruku moj bend – ipak je kontakt sa njima izuzetno velik i prisan.

Davno sam rekao za njih, doduše u zajebanciji da su budućnost bosanskohercegovačkog metala. Smisao te rečenice nije bila zajebancija, ali mjesto gdje sam je izgovorio i način jeste – tek sam sad nakon ko zna kojeg preslušavanja ”God’s Griefa” svjestan težine koju sam prevalio preko jezika.

Ovo je fantastičan debi album, ispoliran do savršenstva majstorskom rukom Stefana Komljenovića, koji je producentski spasilac ionako učmale bosanske metal scene. Koktel melodičnog death metala i thrasha, zajedno sa doom elementima kao kišobrančićem na vrhu tok koktela, čine ovaj album ne samo divnim za slušanje, nego divnim i za razmišljanje o njemu. Zaboravimo na apsurdne tekstove kojima nas zapadno-evropske kolege jako redovno pune. Dovoljno sam puta slušao o crijevima, životnim stranputicama i sličnim situacijama, događajima i ljudima. Ormusovi tekstovi su čista poezija, i ako ovaj bend ikad bude imao priliku da izda knjigu, predlažem da to bude knjiga poezije sa njihovim tekstovima, jer je sigurno veće kvalitete od poezije Abudalaha Sidrana i sličnih.

Sa muzičke strane, Ormus je dokaz one moje tvrdnje koju svaki put ponavljam kad me ljudi upitaju zašto nisam dosad osnovao metal bend kraj hrpe stvari koje radim, a to je da ako želiš svirati metal, moraš znati svirati. I Ormusovci znaju svirati, jednostavno perfektno. Aranžmani pjesama su dovoljno komplikovani da vam ne daju da se odmorite i zapustite mozak ni na sekundu, ali ipak ne toliko komplikovani da vas zaboli glava. Gitarski duo Zormus (ritam) i Nemo (solo) su kao dvojica poludjelih samuraja koji koriste svoje gitare kao katane i jednostavno režu sve ispred sebe. Dž-dž-dž-dž, taj zvuk volim i definitivno se vratio u modu. O solo dionicama ne valja trošiti riječi – svjesno izjavljujem, iako znam da će me sada veliki dio bosanske scene još više pljunuti da je Slađan Avlijaš – Nemo najbolji metal solo gitarista koji trenutno radi i jede gitaru u Bosni (jesam se izvukao, ako bi mi slučajno povukli Emira Hota, on nije ovdje trenutno :)) Ko ne vjeruje, nek posluša Ormusov album – kad mi povjeruje, neka navrati do mene da mu zaguram CD u usta.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...
Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Po svim svjetskim metal portalima gdje se recenzirao ovaj album, najveću hvalu dobila je Sion, pjevačica ovog benda. Hvalospjevi i poređenja sa Angelom Gossow će izostati u ovoj recenziji. Zašto? Jednostavno, ko je Angela Gossow? :) Zajebajem se, ja ne slušam Arch Enemy, pa stvarno ne želim biti cool i informativan rock novinar i porediti je sa nekim koga ne slušam. Želim samo reći da Sion kao pjevačica (jedina metal pjevačica u BiH? – ispravite me ako nisam u pravu) jednostavno kvalitetom svog glasa zadaje težak posao i renomiran ”deračima mikrofona” sa čunom među nogama. Od najnižeg do najvišeg tona, glasnice ove gospođe (da, da, gospođe) dokazuju da se trud, vježba, želja i volja sjajno isplate. Top vokal BiH.

Iako albumi ovakve produkcije nisu moj cup of tea, jer nisam ljubitelj modernog zvuka, tu me potpuno satrao Stefan Komljenović. Da, onaj klinac sa početka teksta. Kristal, ljudi, kristal, očišćeno i ispolirano, ali zahvaljujući gitarskoj opremi koja je korištena za vrijeme snimanja, ali i dosta old school dionica (hvala, Zormuse, thrasheru stari – Clad in White!) album nije produkcijski sterilan.

Ne smijem zaboraviti ni vizuelni izgled ovog albuma. Samo činjenice – full color oprema, štampa na CD-u, booklet od 10 strana, sve u boji, na masnom papiru. Samoizdan CD. Cijena 6 KM (5 Eura ako naručujete izvan BiH). Ko ne kupi, treba mu noge polomiti.

Za narudžbe pišite na ormus-band@myway.com ili posjetite www.ormusband.com ili www.myspace.com/ormusband

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ormus
Ime albuma: God’s Grief
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.ormusband.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI