NOFX – Single Album: Mračna i depresivna kolekcija trauma u petoj brzini

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Mini renesansa mog muzičkog ukusa desila se otkrivanjem diskografija punk velikana NOFX-a i Bad Religiona prije nekoliko godina. U more zvuka oba benda uplovio sam u kasnoj fazi njihove karijere; prvi Bad Religion mi je bio True North, a NOFX-ov First Ditch Effort je bilo moje prvo studijsko izdanje NOFX-a koje sam poslušao kako treba, fokusirano i u cijelosti.

Nimalo loše, rekao bih, prvenstveno jer su oba albuma sastavljena od dobrih i zrelih materijala. Ne znam kako kotiraju na listama dugogodišnjih fanova, ali meni su izrazito dragi. Bad Religion nije razočarao sa Age of Unreason, pa sam taj album zasluženo uvrstio u listu najboljih izdanja pretprošle godine.

NOFX-ov Single Album je objavljen danas. Sam naziv albuma je dvosmislen; radi se o materijalu na kojem se nalazi pet singlova, kao i pet do danas neobjavljenih pjesama. Također, radi se i o jednom albumu, materijalu skresanom sa hrpe koja je trebala tvoriti novi dupli album.

O pjesmama koje ste već imali priliku čuti i formirati mišljenje neću trošiti previše riječi. Meni najnezanimljivija od njih, iako nimalo loša, je Fish In A Gun Barrel koju je Fat Mike pokušao iskoristiti kako bi sprao ljagu sa benda zbog zajebancije izrečene na Punk Rock Bowlingu, a na račun žrtava masakra koji je počinio masovni ubica Stephen Paddock. Iako muzički stil ove numere ne odgovara mom ličnom ukusu, nikad je ne preskačem, zbog sjajnog teksta Fat Mikea koji je još jednom konzistentno kvalitetan, istinski mađioničar koji koristi engleski jezik da provocira, ukaže, pojasni, pa čak i uvrijedi.

Mikeovi tekstovi na drugačiji način podučavaju o životu od recimo akademskog nivoa kojim Gurewitz i Graffin podučavaju mase. Mike problematizira lične i scenske identitete i ideje, unoseći u pjesme uličnu razigranost, sleng, igru riječi i elemente infantilnog kreveljenja. Ovi elementi bez upozorenja postaju smrtno ozbiljni, a takve transformacije su odlika oštrih pera. Kao piscu, izrečeno mi je jednako važno kao i odsvirano. I Love You More Than I Hate Me je brza i melodična punk rock pjesma koja problematizira odnose dvoje ljudi u doba sveopće alijenacije, a pjesmu je popratio i fantastični videospot sa kontroverznom i tužnom porukom.

Big Drag je prva nova pjesma. Lomit će se koplja oko toga da li se ova spora numera sa elementima soničnog eksperimenta i hardcorea trebala naći na poziciji pjesme koja otvara album. Po mom neskromnom mišljenju – nije. Otkako je album izašao, poslušao sam ga nekoliko desetina puta i skoro svaki put bih petominutnu pjesmu preskočio jer bi nakon nje uslijedila I Love You More Than I Hate Me koja album stavi u pravu brzinu.

Pročitaj i ovo:  Intervju: "Heavy Punk" dvojac Teen Mortgage

Birmingham zvuči kao sestrinska numera California Drought sa prošlog albuma i govori o kontroverznoj zori u birminghamskoj hotelskoj sobi kada je Fat Mike skupljao kokain sa poda sobe i shvatio šta radi, odnosno u kakav je ambis upao. Ova numera je samo jedna od pjesama koje a) tematski zvuče kao prirodni nastavak materijala sa First Ditch Efforta, što znači da je veoma moguće da će vam se Single Album svidjeti ukoliko vam se svidio i prošli materijal, i b) tematika pjesme dokazuje da su se određene depresivne note izrečene na solo materijalu Cokieja The Clowna uspjele preliti i na plastiku sa otiskom NOFX-a. “Kada sviram sa NOFX-om ili imam bondage seks, čini se da funkcionišem, kad sam sam, sve je autodestrukcija”, pjeva Cokie The Clown, ovog puta bez šminke na licu.

Tematski, čak i kada se zajebavaju na novom materijalu, NOFX je snimio mračne, depresivne i otužne pjesme. Sada već nekoliko mjeseci trijezan, Fat Mike je u svojim medijskim istupima rekao da je Single Album snimao potpuno razvaljen. Zahvaljujući studijskoj magiji, to se srećom nije odrazilo na kvalitet snimljenog; NOFX zvuči tako ušarafljeno i utegnuto da nijedan ton gitara, bubnjeva, bas gitare ni glasova nije gdje ne bi trebao biti. Možda uživo daju 60%, ali na albumu je snimljeno najmanje 110%.

Single Album je izrazito dobar i visokokvalitetan materijal NOFX-a, mračna i depresivna kolekcija trauma koja prirodno postavlja samo jedno pitanje – šta se nalazilo na drugoj, neobjavljenoj polovici Single Albuma i hoćemo li uskoro imati priliku čuti te pjesme? Ipak, pola ovog albuma smo izlizali u posljednje tri godine zahvaljujući objavama singlova, pa smo prirodno ostali žedni iznenađenja i noviteta.

NOFX – Single Album / 2021 / Fat Wreck Chords

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI