Koliko koštaju neslane šale NOFX-a?

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Tim Mosenfelder/Getty Images

Američki pankeri NOFX nisu poznati po političkoj korektnosti, ali zadnji komentar koji su javno dali između pjesama za vrijeme svog nastupa na festivalu Punk Rock Bowling u Las Vegasu mogao bi opasno uzdrmati temelje.

Nastupi NOFX-a su jednim dijelom koncert, a drugim stand-up u kojem se gitaristi El Hefe, Melvin i basista Fat Mike prepucavaju, komentarišu dešavanja i veoma često ismijavaju publiku. No nastup na Punk Rock Bowling bit će upamćen po neslanoj šali na račun žrtava pucnjave koja se desila 1. oktobra 2017. godine, kada je 64-godišnji Stephen Paddock ispalio više od 1100 metaka na posjetitelje festivala Route 91 Harvest Music Festival, ubivši pritom 85, a ranivši 851 osobu.

Manje od dvanaest kilometara od tog mjesta, članovi NOFX-a su između dvije pjesme ispalili neslanu šalu vezanu za masakr. Nakon što je Fat Mike rekao da su odsvirali pjesmu o muslimanima i da ih niko nije upucao, gitarista Melvin je odgovorio sa: “Čini se da te u Vegasu upucaju samo ako si u country bendu”. Iako je publika već tu počela da negoduje, Fat Mike je završio sa barem su bili fanovi countryija, a ne punk rocka.

Cijena ove neslane šale na račun žrtava ispostavila se poprilično visoka u narednim danima. Iako je publicitet vratio NOFX u žižu javnosti, uslijedile su prve posljedice; pivara Stone Brewing koja je u saradnji sa bendom proizvodila pivo Punk In Drublic, te sponzorisala istoimeni festival, prekinula je ugovor sa grupom, te u saradnji sa producentima festivala uspjela izbaciti i NOFX i Fat Mikeov bend Me First And The Gimme Gimmes sa nadolazećeg izdanja PID festivala. Drugim riječima, bend je izbačen sa vlastitog festivala.

NOFX se obratio javnosti sa porukom u kojoj su dali do znanja da ne mogu spavati, te da će sjesti zajedno i napisati detaljnu i iskrenu ispriku svima koje su uvrijedili. Mnogi ipak smatraju da je ova isprika došla na osnovu gubljenja sponzorstva.

Pročitaj i ovo:  Video Nasty: Autopsy najavljuje novi album brutalno nasilnim spotom

Veliki broj ljudi putem društvenih mreža poziva na bojkot NOFX-a i zabranu svirke u Las Vegasu. Kakve će biti daljnje reperkusije za punk rock veterane, ostaje da se vidi.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI