Nine Eleven – City of Quartz

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nine Eleven je baš sjajno ime benda. Sjajno u tom smislu da će vam se dići kosa na glavi ako tražite bend takvog imena koristeći Google. Sve što vam izlijeće je vezano za famozni jedanaesti septembar u Americi. No, idemo sa par činjenica…

9-11 je francuski bend koji je dobio ime po dešavanjima u Chileu davne 1973. godine, a više o tome na http://en.wikipedia.org/wiki/1973_Chilean_coup_d%27%C3%A9tat . Ime albuma „City of Quartz“ je inspirisano knjigom Mikea Davisa koja nosi naziv „City of Quartz: Excavating the Future in Los Angeles“.

Francuski 9-11 svira vrlo energičan hardcore moderne škole sa dosta melodičnih dijelova koji će vjerujem zadovoljiti ukuse mnogih corera, ali i modernih metalaca. No, pošto svi dobro znaju da potpisnik ovih redova nije fan modernog, već staroškolskog i jednostavnog pristupa muziciranju, moram da se ogradim – ovo je sjajan album koji prija i meni. U trideset i šest minuta zgurano je jedanaest sjajnih pjesama, a svaka od njih, koliko god jaka bila, obiluje i emocijama koje se u prvu ruku manifestuju kroz gitarske dionice – izvjesna količina tuge i melanholije nas prati kroz svaku pjesmu. Aranžmanski, sviđa mi se što 9-11 cijeni težinu koliko i brzinu, pa vrlo često sa frenetičnih brzina ulete u neku tešku i spooooru dionicu na pjesmi, pogotovo u drugom dijelu albuma kada i pjesme od tipično kratkih hardcore uradaka postaju duže, a samim tim i kompleksnije. Time se dinamika (da, i sporo je dinamično!) pjesama konstantno mijenja i slušatelju nikako ne može biti dosadno.

Super je u današnje vrijeme poslušati kvalitetan hardcore zvuk sa Starog kontinenta i pročitati upečatljive tekstove. Kad smo već kod tekstova, sve više slušam bendove hardcore i punk orijentacije otkako sam shvatio da se u svijetu metala sve manje i manje pažnje obraća na tekst i tekstualnu poruku. Tekstovi 9-11-a pokazuju da članovi benda nisu zatupljeni Evropljani, punkeri odrasli na socijalnoj pomoći, već da imaju soli u glavi i da ih zanima da neke stvari istraže i da izbjegnu slijepo vjerovanje budalaštinama koje nam najčešže plasiraju mediji ili loše informisani poznanici.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Ofsajd i okupljanje punk gerijatrije

Shout-out i sing-along dijelovi su prisutni, a kad već pišem o pjevanju, ono što mi se svidjelo na albumu za razliku od živog nastupa (u organizaciji BHxHC Bookinga i ISK Webzinea bend je nastupao u Sarajevu) je činjenica da vokal manje vrišti na albumu. Vrištanje mi je u redu, ali nije baš u skladu sa muzičkom podlogom ovog benda, na kraju krajeva, tako su to barem procijenile moje poštovane recenzentske uši. Ako ste slušali prvi album Nine Elevena (ja nisam), kažu da novi vokal koji nam se baš lijepo dernja na ovom djelu pjeva puno agresivnije od prijašnjeg vokala. Ovaj podatak meni ne igra preveliku ulogu, ali vama prekaljenim corerima najvjerovatnije hoće.

Grafička prezentacija albuma (cover art i booklet) su sjajni i u skladu sa imenom albuma, a ako vas interesuje, dama na omotu album NIJE Madonna. Ko je, ne znam, ali Madonna definitivno nije, bez obzira na činjenicu da se na albumu nalazi pjesma „In Bed With Madonna“. Usput, ne znam koliko vam je važno, ali ovaj omot o kojem pričam i koji imate priliku vidjeti na webzineu je omot ploče. Na CD omotu je također jedna dama, ali crne kose. Chorus of One, izdavačka kuća koja je izdala ovaj album napravila je super paketić za sve one koji kupe album na originalu – ako kupite LP, tj. ploču, dobijete sasvim besplatno i CD izdanje albuma. Pa ko ne bi bio sretan sa takvom ponudom?

Stara školo, nova školo, sve škole i akademije svijeta, dajte priliku ovom mladom francuskom bendu, sasvim je vjerovatno da će vas oduševiti.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Nine Eleven (9-11)
Ime izdanja:
City of Quartz
Izdavač:
Chorus of One
Godina izdanja:
2009
Website benda:
http://www.myspace.com/nineeleven

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakAwaiting Fear – Dead Inside
Naredni članakInfest – Moshroom

SLIČNI ČLANCI