Night Terrain – American Dream

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo sjajnog primjera benda koji je pokušao, ali nije prevalio.

Američki trio Night Terrain prošle godine je u vlastitoj režiji izdao album “American Dream” koji se sastoji od deset instrumentalnih kompozicija koje su napisane i snimljene na osnovama grungea, dooma, alternativnog rocka, pa i nečega što ljudi danas zovu post-rock, post-metal. Po svim ovim osnovama , ja bih trebao uživati u ovom albumu, no to se baš i ne događa. Negdje su ofalili. Zašto?

Teško je korektno odrediti uzroku, ali ja sam nekako nezadovoljstvo obavljenim poslom sveo na dva razloga: praznina i produkcija.

Ako si bend koji sklada pjesme bez vokalnih dionica, moraš koristiti svaku priliku kako bi nadoknadio nedostatak vokala, tj. ispunio pažnju mozga slušatelja koji se jednim dijelom koncentrira i na očekivanje vokala u ovakvoj muzici. To dobro radi Karma To Burn, kod kojeg nema praznog hoda. Kod Night Terraina, cijela stvar šteka, a određeni dijelovi su i premonotoni i znaš tačno šta očekivati do kraja albuma kad čuješ prve dvije pjesme: red sporijih, doomerskih pasaža, pa red neke srednje brzine i tempa, pa opet na sporije pasaže, pa opet na lagana ubrzavanja… i sve do kraja. Nema uzbuđenja, nema isčekivanja.

S druge strane, ako je ikome važna dobra, zajebana produkcija, važna je bendovima koji zvuče kao Night Terrain. Ja nisam čovjek koji bježi ni od stadiona ni od podruma u području produkcije, smatram da određena vrsta produkcije odgovara određenim djelima, ali ovdje je očigledno fulano, bend zvuči poprilično demoidnoprodukcijski amaterski. Kao da neko nije znao odraditi posao do kraja pa je rekao, hajde da bude sirovo. I sirovo nije problem, ali sirovo jednostavno ne daje potrebnu snagu triu, pa čak i oni dobri dijelovi nekako bivaju utopljeni u slabost umjesto u snagu.

Pročitaj i ovo:  Lidské Zdroje i Blank Out u AG-u: Svi smo mi Jugoslavija

“American Dream” je nedovoljno dobar pokušaj. Bend sasvim ima potencijala, ali moraju poraditi na nekim stvarima.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Night Terrain
Ime izdanja: American Dream
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.nightterrain.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content