Newsted – Heavy Metal Music

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Jason Newsted, ako ćemo suditi po dokumentarnim filmovima, memoarima, knjigama, intervjuima i usmenim predajama nikad nije bio gladan čovjek. Bivši član Metallice, mnogima najdraži iz ere devedesetih zbog svoje iskrenosti i normalnih stavova, postao je mučenik i miljenik mnogih nakon odurnog dokumenarnog filma “Some Kind of Monster” u kojem je poprilično lijepo otkriveno da je Jason dobio nogu iz Metallice jer se egotripovi nisu mogli pomiriti sa činjenicom da čovjek svira u jednom malom bendu koji se zvao Echobrain, iako Echobrain nikad nije predstavljao prijetnju Metallici.

Otad, Jasona smo viđali u Voivodu, a 2012. godine iznenadio je sve sa EP izdanjem “Metal”; četiri pjesme komercijalno prihvatljivog, ali dobrog metala raširile su se kao šumski požar među metalcima svijeta. No četiri pjesme su i napravile raskol na metal sceni: jedni nikako nisu mogli prijeći preko činjenice da Newsted (tako se zove i bend) sa svojom muzikom ne donosi ništa novo, već da su zaista svi riffovi već dosad odsvirani milion puta, dok su drugi pozdravili pametno odavanje počasti metal muzici kroz muziku “Metala”.

Istina je da je Jason Newsted sa “Metalom” pokazao srednji prst svima i odlučio svirati šta se njemu svira – pa šta ako to zvuči kao Motorhead ili Flotsam & Jetsam sredinom devedesetih? Pa šta ako je “Metal” na tragu “Loada”, a još više i “Reloada” (na kojima je ionako Newsted svirao)?

Na albumu “Heavy Metal Music” priča se nastavlja jednako dobro kao i na “Metalu” što će ti ga značiti da je u pitanju metal izdanje koje miriše na devedesete, priču albuma “Cuatro” (Flotsam & Jetsam”), “Load i “Reload” (Metallica), a nije, ruku na srce, ovo ni čistokrvno metal izdanje; ima tu elemenata i hard rocka, pa čak i nekih elemenata southerna.

Pročitaj i ovo:  OOZ (Skopje): Distorzijom protiv smoga

Album sam po sebi nije komplikovan, sve je na mjestu i školski odrađeno, što raduje u današnje doba kad se metalci veoma često takmiče ili u tome ko će lošije ili komplikovanije odsvirati.

Na albumu su se našle i pjesme “Soldierhead” i “King of the Underdogs” koje su premijeru imale na EP izdanju “Metal”. Iako je produkcija “Heavy Metal Musica” poprilično robusna, prljava i dobra za album, ne mogu se oteti dojmu da su pjesme sa EP-ja puno bolje zvučale na EP-ju nego na albumu.

Ostali članovi benda zadovoljavajuće odrađuju svoj posao, a Mike Mushok iz Stainda ne pametuje previše sa gitarom, već je svaka solaža na mjestu, zajedno sa svakim riffom.

“Heavy Metal Music” je definitivno album koji će ući u listu meni najboljih izdanja iz 2013. godine – u pitanju je neprepotentan, odlično odsviran album sa dobrim tekstovima, te određenom količinom komercijalne vrijednosti koja mu je pomogla i da uđe među prvih četrdeset na Billboardu. No ukoliko se ježite na devedesete i tadašnje radove Metallice, Flotsama & Jetsama, te generalno melodičniji i hard rock puteljak kojim su krenuli određeni metal bendovi, teško da će vam leći ovakvo izdanje. Neće pomoći ni činjenica da je ovo album za dušu, te bilo kakvi nesuvisli eksperimenti nisu našli svoje mjesto na ovom izdanju.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Newsted
Ime izdanja: Heavy Metal Music
Izdavač: Chophouse Records
Godina izdanja: 2013
Website benda: http://newstedheavymetal.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content