Masters of Horror: The Black Cat

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Znate ko je Jeffrey Combs? Pojma nemate, pretpostavljam. Znate ko je Stuart Gordon. Zvuči vam poznato, a? Ne baš. Onda morate barem znati ko je Edgar Allan (ne AllEN, nego AllAn) Poe? To je onaj što je im’o onu neku pjesmu o nekoj ptici, gavran, svraka, šta li ono već…Sjećate se sad, jel?

Dakle, odgovor na pitanje ”ko je Jeffrey Combs” je – glumac. Možda najpoznatiji po ulozi suludog i svima najdražeg doktora Herberta Westa iz filma inspirisanog kratkom Lovecraftovom pričom ”Re-Animator”. A sad kad sam vam spomenuo ”Re-Animatora” nekako vam je i ime Stuarta Gordona poznatije, jel tako? Da, to je režiser ”Re-Animatora”. E, ova dvojica genijalaca su se uhvatili ekranizacije jedne od priča Edgara Allan Poe-a koja se zove kao i ova epizoda – The Black Cat, ali ipak sa njihovim ličnim dodirom.

Combs tumači Edgara koji sa svojom ženom jedva krpi kraj sa krajem. Muči ga neshvatanje od strane njegovog urednika koji mu po pjesmi daje samo pola dolara umjesto traženog jednog dolara po pjesmi. Edgara muči i alkoholizam – međutim, više ne može ni piti na kredit jer nije vraćao svoje dugove. Edgarovu ženu muči nešto drugo i puno gore – tuberkuloza. Ona kašlje i kašlje i kašlje, a sve više i više kapi krvi izleti iz njenog organizma prilikom svakog iskašljavanja. I sad, kad bi neko analizirao ovu situaciju, pomislio bi da to i nije baš sretan brak, međutim, tu bi analizator i pogriješio – Edgar obožava svoju ženu, a i ona obožava njega. Nemaju djece, ali imaju tri kućna ljubimca – malu zlatnu ribicu, papagaja i pogađate – crnu mačku.

Kako vrijeme odmiče, Edgarova žena kopni kao i njegova inspiracija, a on pije sve više i više. Epizoda poprima obrise nadrealnog, iluzije, halucinacija – ludila. Malo je napisati/reći da je Combs PERFEKTNO odigrao svoju ulogu. Na ovoj ulozi se vidi koliko je ovaj glumac podcijenjen pod reflektorima Hollywooda. Savršen u svakoj sceni, jednostavno drži vas napetim na rubu stolicu do zadnje sekunde jer nikako ne znate šta će se desiti.

Pročitaj i ovo:  Saw X: Odlični Tobin Bell u donekle zabavnom filmu

Ova epizoda se ne odlikuje nasiljem kao recimo ”Pelts” Daria Argenta koja se također nalazi u ovoj sezoni Masters of Horror serijala, ali The Black Cat je ubjedljivo jedna od najjačih priča koje sam dosad pogledao u ovom serijalu (a pogledao sam čitavu prvu sezonu + dio druge) što se tiče atmosfere. Ta oronulost ulica, kuće, bolest, neimaština, alkoholizam, nedostatak inspiracije, ludilo, sve je tako dobro i vjerno prikazano da se u jednom trenutku naježite, pogotovo ako ste svjesni činjenice da je Edgar Allan Poe zaista postojao i da je zaista napisao priču koja se zove ”The Black Cat”. Ovo je priča u priči, priča o nastanku jedne priče ispričana kroz objektiv filmskog maga kakav je Stuart Gordon.

Za sve ljubitelje Poe-a, neizbježna epizoda, ali i svi vi ostali je definitivno ne bi trebali propustiti jer je ova epizoda zaista jako i emotivno djelo koje vam se mora dopasti.

A sad pošto znam da je barem 2% vas zainteresirano da pročita priču Edgara Allan Poe-a po kojoj je nastala i ova epizoda, samo kliknite OVDJE i pročitajte je u cjelini :)

COVER ART:


INFO:

Sezona: 2
Epizoda: 11
Režiser: Stuart Gordon

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content