Madball – Legacy

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Bez obzira što ne slušam aktivno HC, kad neko kaže NY, ja odmah pomislim na Sveto Trojstvo NYHC-a: Sick Of It All, Agnostic Front (koji sam gledao) i Madball (gledao ga ove godine na Exitu ’06, op.a.). Znam da će me neki napasti zbog Cro-Magsa, ali taj bend mi nikad nije ležao, ma koliki KVLT bili na HC sceni.

Bit ću iskren sa vama, ovo je moj prvi Madball i HC album. Naravno, ne računam pojedinačne pjesme koje sam čuo, kao ni metalcore bandove. Ovo je čisti, originalni, fakerski HC!

Prije nekoliko mjeseci neko mi je rekao, da je Madball ustvari bukvar HC-a, ako želiš da shvatiš kakva je to muzika, poslušaj Madball i sve će ti biti jasno. Ko god mi je to rekao, bio je u pravu. Madball se sa albumom ”Legacy” (iskreno, upao mi je u oči zbog naziva, lijepi Testament, i ono je betooon album) vraća na HC scenu nakon punih 5 godina, nećemo računati MCD koji su izdali prošle godine. Pet godina je prošlo od ”Hold It down” albuma, i šta nam sada Madball ima ponuditi?
Nemam pojma, jer nisam slušao njihove prijašnje uratke, ali mogu vam reci nešto više iz perspektive newbija u svijetu HC-a, možda će moje mišljenje vrijediti više nego nekog iskusnog HC fana, jer ipak, ja ne slušam ovu muziku aktivno, a oduševljen sam.

Legacy donosi 16 kratkih, ali slatkih pjesama. Pjesma koja otvara Legacy nosi naziv ”Adapt and Overcome” u kojoj nam je jasno da je Madball sazrio, ali da nije ”prokiselio” kao mnogi bendovi nakon dugo godina na sceni. Oni su jednostavno na ovom albumu upakovali svoj Madball zvuk, popravili produkciju (znam u odnosu na neke ranije pjesme), ali se i tekstualno i muzički razvili. Ne morate se bojati, još uvijek su tu riffovi dovoljni da pola šutke ostane bez zuba, ali su tekstovi puno zreliji, Madball pjeva o politici, stanju u Americi, HC sceni, pjeva poruke o tome kako ljudi trebaju da budu samopouzdaniji, da vjeruju u sebe i svoj rad (believe in yourself, believe in HC…). Posebno me se dojmila pjesma ”Behind These Walls”, koja govori o vremenu koje je Freddy proveo u zatvoru, a koja je i dosta ”metalno” začinjena na nekim dijelovima.

Pročitaj i ovo:  Rotten Mind - Unflavored: Vreme za pank lektiru

Čitav ”Legacy” vam jednostavno ne da da mirujete, uz sjajne gitarske dionice, pjevljive refrene i dijelove koji su se ubili za mosh pita, ovo je, po mom skromnom mišljenju, jedan perfektan album, koji bih preporučio svima koji nisu, kao ni ja, dosad imali dodir sa HC muzikom. Ovo je abeceda, bukvar, kako god…Madball se vratio, stariji i jači nego ikad! :)

P.S.
Morao sam dodati i ovo…mislim da bi najgora moguća kombinacija bio Madball i naša raja u šutci. Neko bi se na službenoj stranici morao izvinjavati zbog nepotrebnih smrti. :)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Madball
Ime albuma: Legacy
Izdavač: RoadRunner Records
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.madballnyhc.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakHS#2: Argh, ZLO!
Naredni članakBiohazard – Means To An End

SLIČNI ČLANCI