Izvještaj: Dominantni LOPOČ i uigrani Primer Regimen u DKC Sarajevo

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

primer regimen, lopoč, dkc sarajevo
Primer Regimen u Sarajevu (foto: Arnel Šarić)

Kolumbijski pankeri Primer Regimen su trenutno u samoj završnici svoje posljednje turneje. Kako sam saznao iz razgovora sa njima prije koncerta u sarajevskom DKC-u, jedan od članova grupe seli se u Evropu, pa će Primer Regimen otići na pauzu dok se ne pronađe odgovarajući način rada.

U sklopu velike turneje, Primer Regimen je trebao posjetiti čak četiri države bivše Jugoslavije – Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, sa najvećim brojem nastupa u našoj zemlji, što je izuzetno pozitivna promjena u odnosu na standard čestog zaobilaženja.

Nažalost, koncerti u Srbiji nisu održani jer grupa nije posjedovala ATA Carnet (pasoš za robu), pa su vraćeni sa granice. Isti dokument je potreban za ulaz u BiH; za pretpostaviti je da su u smjeni kada je Primer Regimen ulazio u zemlju carinici bili poprilično opušteni.

Dva koncerta su održana u Mostaru i Sarajevu. U oba grada podrška Primeru Regimenu bio je mostarski noise punk sastav LOPOČ koji je na dan mostarskog koncerta (13. juli) objavio svoje prvo izdanje “Saumlja”. U Sarajevu, svirka je zakazana u DKC Sarajevo, mjestu koje mic po mic postaje važna kulturna odrednica glavnog grada.

U jednu ruku sam se radovao činjenici da je koncert najavljen za 19.30, no po dolasku (na vrijeme) rečeno nam je da ćemo sačekati sat vremena do izlaska LOPOČa na binu. Odmah veselje na samom početku: pozicija bine u DKC Sarajevo izmještena je iz jednog ugla u suprotni, tako da se zvuk više nije prostirao prema staklima, već prema betonu i drvetu, što je urodilo mnogo “zvučnijom” bukom u odnosu na onu sa ranijih muzičkih dešavanja.

primer regimen, lopoč, dkc sarajevo
Saša Vrdoljak, frontmen mostarskog LOPOČa (foto: Arnel Šarić)

U 20.30 instrumente u ruke uzima LOPOČ. Mostarska četvorka je jedna od najefikasnijih bosanskohercegovačkih grupa u domeni alternativnog zvuka. Koristim pridjev “efikasan” zato jer on najbolje opisuje zvuk LOPOČa koji se bazira na izvlačenju najboljeg iz osobnosti i sviračkih sposobnosti članova grupe. Dvojac iz grupe Crustalno Jasno čini ritam-sekciju LOPOČa. Dugo se poznaju i uigrani su, te su savršen basista za ovog bubnjara i obrnuto. Zajedno sa mlađahnim gitaristom Filipom Marijanovićem, bratom basiste Luke, koji evidentno posjeduje mnogo više sviračkog znanja nego što ga pokazuje uživo (što je pravilan potez jer LOPOČ zahtijeva ono što zahtijeva), stvaraju masivan zid sirove buke u kojoj se kovitlaju punk ritmovi i noise eksperimenti.

Pročitaj i ovo:  Overjam – koliko reggaea je previše reggaea?

No ne tako tajni recept uspješnosti LOPOČeve formule leži u vokalu i karizmi Saše Vrdoljaka, nekadašnjeg frontmena livanjskog benda Andrija. Svako će, posmatrajući i slušajući Vrdoljaka, doći do različitih zaključaka kako se on ponaša i zvuči. Tačno je da ima tu pattonovskih krikova, ali i elemenata koji neodoljivo podsjećaju na Jella Biafru. Vrdoljak je i vokal i frontmen, obje funkcije obavlja odlično i pripada onoj vrsti osobenih likova poput Vanje Solakovića (Činčila) i Harisa Alibašića (Punkart) koji shvataju da njihova oružja nisu samo glas i mikrofon, već cijelo tijelo koje služi kao produžena ruka riječi koje izgovaraju.

Muzika nije takmičenje, podzemni punk (obično) nema headlinere i nepravedno je usporediti snagu benda na turneji sa fizički odmornijim bendom koji nema jezičku barijeru sa publikom, ali LOPOČ je u noći sarajevskog nastupa svojom posvećenošću jednostavno dominirao binom DKC Sarajevo. Življe, sirovije, intimnije, jače, LOPOČ.

Nakon haotičnog nastupa LOPOČa, uslijedila je mala pauza i onda se na binu penje Primer Regimen. Radi se o usviranom bendu kaljenom na turnejama i mnogobrojnim svirkama po svjetskim podrumima. Dobar su primjer zašto nikad ne bi punk ili podrum trebali poistovjetiti sa lošijim sviranjem ili to opraštati, osim ako fulanja nisu dio neke grandioznije priče (najčešće su samo dokaz lijenost članova da vježbaju).

Uživo je Primer Regimen imao odličnu podršku pankera koji se nisu prestali šutati, a serijal UK82 i političkim porukama nabijenih pjesama u nekoliko navrata je prekinut sporijim anarcho punk numerama, od kojih je jedna neodoljivo podsjećala na plemenske ritmove i sirovost prvog Killing Jokea i Amebixa.

Ponajviše me raduje što sam znao samo manji dio publike: novi klinci, nove ideje, nova okupljanja, sve je to dokaz da ova priča mora ići dalje, ali sada je odgovornost na svima nama da zajedno radimo na tome, da se odazovemo akcijama, podržimo domaće i strane bendove, dolazimo na koncerte i uradimo sve što je u našoj moći da buktinja nastavi goriti.

Ako dosad niste skontali, poprilično trebamo jedni drugima.

KO: Primer Regimen, LOPOČ | KAD: 14.7.2023. | GDJE: DKC Sarajevo

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content