KRV – Ograma

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sjećam se baš kao da je bilo danas kada mi je frontmen benda KRV, Ban Krvnik, uvalio kasetno izdanje albuma “Silna Volja Srebra” na tonskoj probi prije nekog od koncerata u tada, primarno rock’n’roll klubu Sloga. Otad je prošlo više od sedam godina, četiri puna albuma, EP-jevi i DVD izdanja. KRVi više nema, od njih smo se oprostili u novembru minule godine na koncertu u sarajevskom klubu “AG”.

Kao finalno izdanje benda dobili smo “Ogramu” koja zaista nosi prokletstvo i to prokleto dobrog albuma. Ako čitate ovu recenziju i ako pratite sadržaj na ISK Webzineu i u ISK radijskom izdanju, pretpostavljam da već napamet znate sve što trebate znati o KRVi, tako da neću praviti neke dugačke uvodnike i uvoditi vas u ovaj album kao apsolutne laike, već ću prijeći direktno na seciranje četvrtog nedjela ove sarajevske black metal horde.

Album “Ograma” sadrži deset pjesama, čak i uvodnu numeru “Na Dnu” možemo  posmatrati kao instrumentalnu kompoziciju iako ona ima funkciju introa u najmračniji zvuk KRVi do sada, ali je tako dobro snimljena sa zaista specifičnom atmosferom mraka koji se prožima kroz svih stotinu i šesnaest sekundi. A kada opali grom pri kraju ove kompozicije, kreće “Dok Laži Se Diviš”, singl numera koja je i najavila album prije njegovog samog izlaska i samim početkom uviđamo da se mrak kojim nas je KRV dosad častila još više smrknuo i postao još gori i još više neprijateljski raspoložen prema slušatelju.

Album po mom neskromnom mišljenju kulminira na pjesmama “Sa Zgarišta Moći” i “Neposluh Zmije” koje se nalaze na sredini albuma. Ove dvije pjesme su po mojoj stručnoj procjeni bez ikakvih problema zaslužile svoje mjesto na TOP 5 kompilaciji pjesama KRVi. “Sa Zgarišta Moći” završava abnormalnim urlicima Bana Krvnika koji lede krv u žilama – kad kažem abnormalnim, to zaista i mislim. Ovako sablasne vokale Krvnik dosad nije snimio i sjajno su se uklopili u težinu pjesme. “Neposluh Zmije” odlikuje silovanje ride činele od strane bubnjara Kurvara koji to radi na pravi način – nemilosrdno i grozno precizno, ali ne i sterilno.

Pročitaj i ovo:  Najbolja izdanja 2021. godine po izboru Minela Abaza

No nemojte se zavarati i pomisliti da zato što je po meni album dostigao vrhunac na sredini ostatak pjesama ne vrijedi čudi! To ću ipak prepustiti vama da otkrijete jer glupo je, a i nije moj stil da pišem o svakoj pjesmi, no činjenica je da na “Ogrami” ne postoji filler pjesma. Svaka ima svoje mjesto i nijedna nije prenategnuta ni odsvirana reda radi.

Produkcija je KRVava kako ste i navikli što možete čitati kao PRLJAVO i NASILNO, ali čini mi se da je ovaj put posebno obraćena pažnja na vokale koji, kao što sam rekao, nikad nisu zvučali više horror nego sad.

Dobar omjer black metal tlačenja i bezumnog blastanja daje savršenu raznolikost na albumu kojem imam zamjeriti samo jednu stvar – posljednji je studijski album KRVi i prvi koji nema ispisane tekstove pjesama u bookletu. Tehnički – ima, ali su tekstovi na bosančici, a moje poznavanje tog starog pisma seže do razumijevanja naslova albuma KRVi ako mi je ponuđena i latinična verzija tu negdje.

Album je izašao u dvije verzije, kanadska kuća NHR Records je izdala prvu verziju albuma, a evropsku verziju No Budget Productions iz Češke Republike. Na češkoj verziji nalazi se i bonus EP “U Kamenom Grobu” koji je dosad izašao samo u kasetnoj verziji, pa ako nemate ovu kasetu, iskrena preporuka je evropsko izdanje. KRVi nikad dosta.

Predivno zbogom od jednog od najboljih bh bendova ikad. Možete pričati da je najbolji metal u Tuzli, Sarajevu, Bihaću ili Mostaru, ali ono što je jasno je da nijedan bh bend nije imao profesionalniji odnos prema svojoj muzici od KRVi koja je uvijek davala 150% od sebe na svojim izdanjima, pa tako i sa ovim posljednim.

Neka im je teška crna zemlja u nadi da će KRV opet nekad da se lije!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: KRV
Ime izdanja: Ograma
Izdavač: NHR Records / Zero Budget Productions
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.myspace.com/krvpropaganda

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI