Jedan dan Kaleidoskopa: Vrijedilo je!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

kaleidoskop festival
Burning Witches: Dugo smo ih čekali, ali vrijedilo je (foto: Vedad Kobiljak)

Ljetno doba me natjeralo da u žiži turističke sezone posjetim dva festivala oko kojih se diglo dosta prašine, Kaleidoskop u Tuzli i Live Stage u Sarajevu. Kako se oba festivala održavaju u  isto vrijeme, odlučio sam svoju posjetu Tuzli obaviti kada su nas svojim prisustvom počastile vještice iz Švicarske, Burning Witches.

Kaleidoskop festival odiše renomeom koji gradi već godinama; bendovi i muzičari koji nastupaju su dio ne samo regionalne nego i svjetske scene. Organizacija je na jako visokom nivou, a i sama lokacija festivala (park kod Muzičke škole u Tuzli) daju jako dobre vibracije.

Prvi bend koji sam slušao bio je Black Winter, skupina koju čini nekolicina jako mladih, donekle dobro uštimanih članova, koji su svoj set bazirali na obradama Gojire, Sepulture i Pantere, uz neke svoje autorske stvari.

Vokal je jako sirov. U kombinaciji sa bendom dobro prolazi kod mlađe publike, a kod veterana se mogao vidjeti blago kiselkasti osmijeh. Ipak, sám nastup na Kaleidoskop festivalu bi Black Winteru trebao biti veliki vjetar u leđa, te da svoj fokus prebace na stvaranje autorskog materijala za buduće nastupe.

Nakon Black Wintera na scenu izlazi jedan jako respektabilan bend, Pokora. nedavno su nas počastili prvim singlom, a kako kažu, vrijedno rade na debitantskom albumu. Vrijedi napomenuti da je ovo nešto drugačija Pokora od posljednjeg puta kada sam ih gledao u Sarajevu. Nova pjevačica i novi bubnjar su tu, kao i drugi vokal iz tuzlanske grupe Reluctant, David Altarac.

Bio sam malo skeptičan kada sam ugledao novi line up jer sam se plašio da to neće zvučati onako kako je zvučalo prije. Grdno sam se prevario. Bend ne samo da zvuči bolje, nego donosi dašak autentičnosti, kombinacijom mirnog ženskog vokala i tajfuna kada David preuzme. Svoj set baziraju na autorskim pjesmama, uz dašak Jinjera. Pohvalno!

kaleidoskop festival
Pokora na bini Kaleidoskopa (foto: Vedad Kobiljak)

Poslije Pokore nastupili su metal veterani iz Osijeka koji praše još od 2002. godine, a sa kojima svira i tuzlanski bubnjar Eldar Ibrahimović Piper. War-Head je death/thrash metal sastav čija tematika tekstova se odnosi na svakodnevnicu, borbu, figurativni i stvarni rat, te društvene probleme. War-Head zvuči odlično, vidi se i čuje da je to zaista dobro uštimana škvadra, kaljena dobrih 20 i kusur godina. Kako iza sebe imaju pet izdanja (četiri albuma i jedan demo) nisu štedjeli na rifovima i distorziji. Publika ih je jako dobro prihvatila, pa su zajedno sa njima otpjevali i posljednju i ponajbolju numeru… We are WAR-HEAD!

Pročitaj i ovo:  Tuzlanska Pokora: "Važno je imati jaku zajednicu!"

Festivalski tim je počeo pripremati stejdž za Burning Witches, baneri su se postavljali, montirali dodaci, čak je i bubnjarka Lala izašla da namjesti svoj instrument. Bio sam iznenađen jer se to sve dešavalo oko 22 sata, a pošto su Burning Witches bili headlineri, njihov nastup sam očekivao oko ponoći. Mom oduševljenju je došao kraj kada sam shvatio koliko change over zapravo traje.

Vještice su na scenu izašle četrdesetak minuta poslije zbog raznoraznih tehnikalija, postavljanja scene, Lalinog uštimavanja, pa i manjih tehničkih poteškoća.

No kad su krenule sa svirkom, Burning Witches su u park prenijele svu svoju energiju. Muzikalnosti i autohtonosti nije nedostajalo, te je tako ovo bio jedan od (nažalost) rijetkih trenutaka kada se istinski uživaoci živih svirki dobro osjećaju jer nas ovakvi bendovi nerijetko zaobilaze.

Burning Witches su ove godine izdale i najnoviji album „The Dark Tower”, te smo u Tuzli čuli najviše pjesama sa njega,. Na set listi su se našle i poznatije stvari poput „We Stand as One“, „Lucid Nightmare“, „Hexenhammer“ i druge. Nastup su završile svojim prvim singlom ikad, istoimenom „Burning Witches“.

Ne mogu ne spomenuti nevjerovatnu energiju i vokalne sposobnosti Laure Guldemond koja je publiku dovela u trans svojim glasom. Trčala je, spuštala se do prvih redova, skakala, i uz sve to pokazala itekakav raspon glasovnih sposobnosti. Growling momenti su se uklapali u prizor  sveopće makljaže na sredini parka koja nije prestajala.

Žao mi je jedino bilo što nisu izvele nijednu od obrada koje im se nalaze na nekim izdanjima, poput „Holy Diver“, „I Wanna Be Somebody“ i „Shot in the Dark“.

Bila je privilegija i nezaboravno iskustvo prisustvovati ovakvom događaju.

Hvala, Kaleidoskop!

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI