Je’nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

edin forto
Ne dajte se zavarati, CBGB je zatvoren prije nego je Forto stigao na vlast u KS

Da, od političkih protivnika Naše stranke, oni stvarno trpe najgore uvrede i optužbe. Da su ovakvi, onakvi, da ne nabrajam gluposti i plitkosti. Tako su politički nepismenjaci (možda je ispravnije napisati pokvarenjaci) optužili ženu srpske nacionalnosti, članicu Naše stranke, da ne voli ezan, maliciozno prikazujući tuđi citat kao njen.

Na ovakav primitivan, podli napad i podmetanje bez ikakvih provjera, još primitivnije je reagovala naša sveznajuća javnost. U pozivu na linč se pridružio i Rijaset Islamske zajednice u BiH. Isti onaj koji je na najbezobrazniji način dao gorivo homofobiji prošle godine tokom Povorke ponosa, kada se sa Alipašine džamije puštao najglasniji i najduži ezan baš u trenutku prolaska Povorke ponosa glavnom ulicom. Podsjećanja radi, planirano vrijeme poziva na molitvu za taj dan nije bilo usklađeno sa trenutkom okujisanja.

U jutarnjim satima 23. juna, sa bh. portala nas dočekuje izjava premijera KS Edina Forte, preuzeta sa Twittera, na kojoj Edin kaže: “Dokazali smo svoju raznolikost, dokazali smo da smo kuća za sve. Volimo ezan, zvona, rokenrol – sve što vole građanke i građani BiH. Mi jesmo BiH. I nikakvi udarci ispod pojasa, uvrede i prljave kampanje to ne mogu promijeniti.”

Ne trebaju udarci, uvrede i prljave kampanje trenutnoj Vladi, Forti i Našoj stranci. Oni se znaju sasvim brutalno raniti i sami. Zašto?

Zato što hoće biti dobri sa svima. A to je najpogrešnija stvar koju možete uraditi sebi, svom političkom subjektu, organizaciji, bendu, vladi…Ne možete i ne trebate biti dobri sa svima. Biti dobar sa svima, kako je rekao Sharan u ulozi frontmena POPIKa, je smrt.

Na budalaštine i ovakve poteze se ne odgovara spuštanjem i prilagođavanjem sarajevštini tako što ćeš reći da voliš ezan, zvona, rokenrol i ono najgore, sve što vole građanke i građani BiH. Šta to vole građanke i građani BiH, koja su to njihova politička ili bilo koja druga uvjerenja?

One_i vole rat, zločine, silovanja, pljačke, ubistva, nemaju empatije, opčinjena su  konzervativna masa koja učestvuje u ekocidu, urbicidu, a ima ih i koji podržavaju ideje i nedjela genocida!

To je masa koja hoće mirne proteste jer se ništa nije riješilo nasiljem dok uživa u nasilju nad sobom, nasilju koje se vrše nad njima od strane pretplaćenih budžetlija, birokrata, faca sa predizbornih plakata i web portala. To je masa koja uživa u glasanju za svoje već 30 godina, koja se svake dvije godine drži mantre da treba glasati jer će to nešto promijeniti i koja osuđuje, baca drvlje i kamenje ako slučajno kažeš da ne glasaš i da nećeš glasati jer nemaš za koga. Jer nemaš te mitske svoje. Voli se i ljubi nacionalizam, fašizam, klerikalizam, mržnja drugih i drugačijih.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Despotic Bullet

A šta ćemo sa rokenrolom? Koji rokenrol? Onaj što podrazumijeva iste legendarne bendove iz 80-ih godina prošlog stoljeća, čije ćete pjesme čuti svaki dan u svakom sarajevskom klubu, u izvođenju nekog od million tezgaroških bendova? Jučer Sarajevo Beer Fest, danas Vidikovac? Jebo vas taj i takav rokenrol. Meni ne treba, nemam ništa od njega, i želim mu brzu i groznu smrt. Ta smrt bi bila đubrivo koje bi ubrzalo eventualni oporavak Sarajeva.

Za razliku od Naše stranke, ja ne volim sve što vole građanke i građani BiH. Ja ne volim sve što vole mladi. Ja volim antifašizam, slobodu, druge i drugačije, ja podržavam LGBTIQ zajednicu i Povorku ponosa kao nešto rijetko pozitivno u ovom gradu, druge etnije, nacije i rase. Za države nemam ljubavi, ali volim izbjeglice i migrante. Ja ne ispunjavam svoju građansku ružnost jednom u dvije godine, već humanističku dužnost svaki dan svoga života.

Ja ne dijelim sa vama ni politička, ni bilo koja druga uvjerenja. Ne dijelimo istu kulturu, vrijednosti, ne slušamo istu muziku, ne sjedimo na istim mjestima, ne pušim nargilu svaki dan buljeći u telefon, ne slikam se za Instagram i Facebook, ne vozam se skupim autima, ne glasam za SDA ni Konakovića, Fortu, Trojku, Željka Komšića.

Ne smatram se boljim, pametnijim i vrijednijim zbog svega navedenog. Ali samo nisam dobar sa svima i ne klanjam se nikome i ničemu, pa tako ni Forti, rokenrolu, ni vama. Non serviam! Zajedničko vama i meni je samo ekonomsko, društveno-političko, mentalno i muzičko siromaštvo koje dijelimo živeći u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nažalost.

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content