Jedinstvo, prijateljstvo, snaga: Razlog za donaciju

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sada ipak vidim da nije bilo uzalud
i da se nakon svega isplatio taj trud.
Sve godine borbe još žive u nama –
sve suze i smijeh, bunt i prkos bez srama.

(Razlog Za – Jedinstvo, prijateljstvo, snaga)

Hajde da (i) trošenjem novca damo glas za svijet kakav želimo, glasio je naslov mog članka objavljenog na portalu Abrašmedia 12. septembra prošle godine. U članku sam se sa zadovoljstvom prisjetio boravka u Novom Sadu 2013. godine i fantastičnih plakata koji su služili kao odgovor na pitanje “Zašto donacija umesto naplaćivanja ulaza?”. Uslikao sam ih u prostoru, sada već bivšeg, skvota Društveni centar.

U jednom od odgovora stoji ovako: „Donacija je jedan takav pokušaj na mikro planu (…) da u praksi zajedno utemeljimo jedan od principa solidarnosti za koji se zalažemo, stvarajući održivu alternativu”.

U praksi, od početka pandemije, na mjesečnoj bazi kroz Patreon platformu donacijom podržavam Arnela Šarića Sharana i njegov rad. Može se doimati  čudno, ali podrškom njemu podržavam i rad portala Izvan Svake Kontrole jer se dio novca izdvaja za troškove rada portala, dok dio resursa dobijamo od strane naših prijatelja iz kompanije Percon Digital. Rad ISK uveliko podsjeća zapravo na djelovanje na muzičkoj sceni – ulažemo pare sami u sebe i ništa nam se ne vraća osim zadovoljstva zbog kojeg smo i počeli ovim da se bavimo.

Pošto je zbog pandemije prošlogodišnje izdanje SAWA festivala otkazano, naručio sam i SAWA Fest merch. Taj potez se doimao kao jedini logičan jer festival posjećujem još od prvog izdanja 2009. godine. Sav prihod od kupljenog mercha je u potpunosti doniran udrugama i organizacijama koje pomažu izbjeglicama na balkanskoj ruti, azilima koji brinu o životinjama, te DIY autonomnim prostorima koji drže scenu živom. Iskazavši vjernost ideji SAWA-e, dobio sam priliku biti dio skupine koja je pomogla mnogo većem broju ljudi kojima je pomoć istinski potrebna.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Cornix

Neki dan sam, nakon čitanja članka koji me odveo na Facebook stranicu Croatian PUNK Scene, na ovu listu osoba, organizacija i prostora kojima doniram dodao još dvije. Podržao sam inicijativu nekolicine entuzijasta iz Splita koji su odlučili napraviti dokumentarac o splitskoj punk sceni. “Mnogi su dosad najavljivali slične pothvate, ali se nikad nije krenulo dalje od tipično splitske “tribalo bi” priče. Ovog puta stvar se opasno zahuktala pa ćemo u dogledno vrijeme konačno dobit dokumentirani prikaz splitske scene u zadnjih par desetljeća. Obavljeni su razgovori s nekim protagonistima te priče, a još dosta će se tek odradit”, poručuju autori. Dokumentarac o splitskoj punk sceni možete podržati preko ovog linka:

https://gogetfunding.com/dokumentarac-o-splitsko-punk-sceni/

Odlučio sam podržati i obnovu propalog krova Nigdjezemske. Nigdjezemska je društveno-kulturni centar u vojnom kompleksu Stjepan Radić u Zadru koji je sa radom započeo u proljeće 2015. godine, a koji djeluje na horizontalnim “uradi sam” principima kooperacije i solidarnosti, težeći samoodrživosti. Nigdjezemska je prostor za niz aktivnosti poput koncerata, diskusija i radionica, besplatnog dućana, komunalnog vrta, knjižnice-infoshopa, filmskih projekcija te pruža prostor, ljudsku i tehničku podršku pojedincima i udrugama iz polja kulturne produkcije. Nigdjezemsku možete podržati preko ovog linka:

https://gogetfunding.com/nigdjezemska/

Veoma je bitno da uvijek, a pogotovo sada, podržimo nama drage i bitne – izvođače, umjetnike, festivale, inicijative, akcije i autonomne prostore. Pratiti stanje na sceni, hvaliti se kako poznajemo ove ljude, drkati na nešto tamo ili se žaliti jer toga „nema kod nas“ ne čini ništa za podršku samoj ideji.

Podrška u obliku najmanje donacije čini. Ova podrška, kako primjećuje drug Srećko Horvat, nosi “potencijal za stvaranje alternativne, istinske budućnosti: nešto potpuno drugačije od ovog stalnog propadanja, ovog kontinuiranog stanja izuzetka i sporog samoubistva ljudske civilizacije”.

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content