Izvještaj: Pazin gori pankom!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Foto: Matea Lacmanović

Prošlog se prosinca otvorila izložba “Pazi(n), punk!” u Muzeju grada Pazina, a može se pogledati sve do 23. listopada 2023. godine. No, otkud pank u Pazinu i Pazin u panku? Dio te priče može nam približiti kratki demo film, odnosno teaser “PAZIN PANK”, ali to je već materijal za povijesno istraživanje i kulturološku analizu.

Mi smo se fokusirali na Pazin, pank i danas u istoj rečenici. Dio te priče je i glazbeni pank festival Pazin gori! na kojem smo razgovarali s tajnicom udruge Centar za mlade Alarm, Robertom Špoljarić, kao jednom od organizatorica festivala.

Pazin gori… Pazin i pank… Otkud pank u Pazinu?

Što se to dimi iznad Kaštela?
Al’ je magla, al’ su smogovi?
Da je magla, već bi se razišla,
smogovi već bi se razdimili.
Nije magla, nit su smogovi,
nego koncert Pazin gori.

Preživjeli smo još jedan Pazin gori i doživjeli pazinsku antitezu. Ili obrnuto.

Možda bi najbolji odgovor na pitanje bio odlazak u Muzej grada Pazina, gdje se trenutno nalazi izložba simbolična naziva “Pazi(n)! punk” koja ujedno svjedoči o važnosti održavanja manifestacije ovog tipa u našoj zajednici. Izložba tematizira punk u Pazinu i kao dio (sub)kulture i kao ključnu odrednicu identiteta stanovnika Pazina i Pazinštine, a cijeli je postav osmišljen kao spomenar ili nekakav dnevnik sjećanja protagonista te scene od začetaka do danas, koji su tu scenu stvarali i dalje prenosili novim generacijama, što je ujedno i razlog zašto se ta scena zadržala upravo u Pazinu.

Foto: Matea Lacmanović

Više je teorija i odgovora na pitanje zašto se punk udomaćio kod nas – naime, geografski se Pazin nalazi taman između Pule i Rijeke, koji su onodobno predstavljali dva velika žarišta jugoslavenske punk scene. Također, nije riječ o tamo nekom gradu na moru, turističkoj atrakciji, već je Pazin bio radnički i vojni grad u kojem je dolazilo do miješanja raznih interesa, utjecaja i kultura, pa je samim time bio i plodno tlo za razvoj nove (kontra)kulture.

Čime se bavi udruga Alarm i zašto baš vi organizirate Pazin gori?

Centar za mlade Alarm Pazin jest udruga mladih i za mlade, čija je djelatnost namijenjena poboljšanju kvalitete života i promicanju vrijednosti mladih Grada Pazina. Dio je aktivnosti naslijedila od prijašnjih klubova za mlade koji su djelovali na području Pazina, a jedna od njih je upravo organizacija koncerta alternativnih, odnosno punk bendova.

Nakon pandemijskih godina i zatišja masovnih događanja, nekako nismo planirali nikakve koncerte tako skoro, a onda nas je jedna ekipa mladih pazinskih alternativaca prepoznala, zatražila podršku i odlučili smo zajedno nastaviti tradicionalnu organizaciju manifestacije tog tipa na području Pazina, kojom između ostalog proslavimo i Dan Grada Pazina.

Od te jedne pijače početkom 2022. godine do danas dobro smo se skompali i svašta naučili. Moram reć’ da ta ekipa pokazuje ogroman potencijal i (samo)inicijativu, pa vjerujem da će u budućnosti biti još originalnih i inovativnih stvari.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rajko Janković (Bronze, Nagön, Hard Corner Shop...)

Organizacijom koncerta alternativne glazbe pridonosimo stvaranju kvalitetne ponude kulturnog i glazbenog sadržaja središnje Istre, a ujedno želimo pružiti mladim glazbenicima iz Pazina i okolice priliku za promociju i afirmaciju na glazbenoj sceni. Budući da interes za organizacijom koncerta potječe od konkretnih potreba mladih, na ovaj način jačamo kapacitete i mladih i udruge te potičemo volontiranje i društvenu aktivnost mladih, uz učvršćivanje zajedništva u Pazinu između mladih, udruga, kulturnih ustanova i donositelja odluka u gradu.

Hvala ovom prilikom svima koji su na bilo koji način doprinijeli tome da se koncert održi, i to na tako visokom nivou.

Foto: Matea Lacmanović

Koliko je pank danas prisutan u Pazinu, Istri općenito i je li podlijegao novijim društvenim normama, napose okretanje zaradi? Ima li Pazin gori budućnost i koliko ste zadovoljni odazivom na koncert?

Još uvijek sam pod dojmom ovogodišnje fešte od punka pa nekako optimistično gledam na budućnost. Naravno da će biti onih zlih jezika koji će reći da je to sve dio prošlosti (pa s kauča piskarati komentare po internetima i fejsovima), ali činjenica je da postoji xy mladih alternativnih bendova koji nastavljaju roštati po starim podrumima i inim mjestima, te da je potreba za ovakvim sadržajem itekako prisutna. Tim više ako imamo na umu kakve se sve pizdarije vrte i slušaju danas.

Jednostavno držim do toga da naprosto mora postojati ovakva (kontra)produkcija, kritična masa i angažman mladih da bi živjeli, a ne životarili.

Više od 300 ljudi iz raznih dijelova Istre, Hrvatske i susjednih zemalja stiglo je u srce Istre samo da bi čuli neki bend ili pak podržali organizaciju i scenu. Nije ni to mala stvar. Stvarno smo jako zadovoljni i, premda je bilo izazovno planirati dvije lokacije zbog loše prognoze, nekako mi se čini da uopće nismo fulali s novim mjestom kod Kaštela. Naprotiv, prisvojili smo si taj stari dio grada kao naš. Vjerojatno svima i fali nekadašnji prostor RocKastela, koji je bio idealan plejs za probe bendovima, razna događanja i za sve koji ponekad izlaze i razmišljaju izvan okvira, pa se nadam da će nekad u budućnosti ponovno oživjeti u nekom obliku.

Nisam dovoljno kompetentna da govorim o glazbenoj industriji, a iz svog kratkog iskustva u organizaciji punk koncerta, zaključila bih da se ne podliježe nikakvim normama, a najmanje zaradi. Nitko ovo ne radi zbog para. Para ni nema. Dosta bendova samo želi doć svirati i da im se eventualno pokriju putni troškovi, nešto za „iće i piće“ i to je to. Punk je jednostavno oduvijek više od puke predodžbe o tamo nekom glazbenom stilu s neobičnim frizurama.

Više o CMM i koncertu Pazin gori možete pronaći u samom događaju ili na  društvenim mrežama (Facebook Instagram) te mrežnoj stranici, a ne zaboravite i škicnuti našu galeriju!

Matea Lacmanović
Matea Lacmanovićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Matea lovi sunce i voli more. U potrazi je za svježim zrakom i filozofiranjem, praunuka vještica koje niste spalili.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI