Intervju: Goran Džidić (Festival of Mutilation)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Od malog lokalnog benda koji je počeo svirati bez vokala, pa sve do novog, drugog po redu albuma (sa vokalom i to kakvim!), bosanskohercegovačka death metal mašinerija Festival of Mutilation kao da nema smiraja. Odlikuje ih konstantni rad i disciplina, a kako godine prolaze, evidentno je da su zaista kao vino – sve bolji i bolji. Sutra će u klubu AG predstaviti svoj novi album “Indiscipline” čija tri singla možete već čuti uz čitanje ovog intervjua. Našli smo se sa gitaristom i vokalom Goranom Džidićem koji nam je dao nekoliko najvažnijih podataka o albumu “Indiscipline”, otkrio da nemaju probe, ali ne i kako tako dobro zvuče bez proba. Da li je playback, dođite sutra u klub AG i provjerite sami… 

FOMpromo

Pozdrav Gorane, drago mi je što smo odlučili izdvojiti vremena, snage i mudrosti pred vrlo dešavanje promocije novog albuma benda Festival of Mutilation u kojem ti, vjerovao ili ne, sviraš i pjevaš.

Pozdrav i tebi, Sharane! Nastojat ću biti mudar u svojim odgovorima.

“Indiscipline” je drugi album i treće izdanje Festival of Mutilationa, koje kao i ranija izdanja, u ovoj prvoj nakladi stiže u DIY verziji. Da li je to bila svjesna odluka benda, želja da se samostalno gura promocija albuma ili je izostala podrška izdavačkih kuća koje ste eventualno kontaktirali?

Da, odluka je itekako svjesna. Svi smo se složili da nema smisla da kontaktiramo ikakve izdavače jer sumnjamo da nam ijedan manji label može ponuditi nešto više od stotinu diskova koje možemo i sami printati. Također nismo baš spremni ni na neke ozbiljnije ugovore zbog situacije u kojoj se nalazimo. Pod ”situacijom” podrazumijevam poslovne obveze. Sviramo i uvijek smo svirali iz ljubavi prema metalu, tako je i sa novim albumom, snimili smo ga za sebe, ako se nekome još dopadne, u to je naša sreća veća. Neka ljudi slušaju i uživaju u našoj muzici ako im odgovara. CD ćemo prodavati da pokrijemo bar dio troškova koji su nastali radom na albumu.

Vaše svako izdanje posjeduje određenu vrstu atmosfere koja se proteže kroz pjesme. Ne pokušavam reći da su vam izdanja konceptualna, ali je barem meni priča iza svakog i više nego opipljiva. Koja je priča iza “Indisciplinea”, koliko se filozofski Festival of Mutilation pomjerio u odnosu na ranije radove?

Što se tiče samih tekstova i filozofije istih, to je jednostavna priča. Tekstovi su pisani u periodu od četiri godine. Nemaju neku posebnu poveznicu, a opet ne odskaču jedni od drugih. Svaki tekst je priča za sebe. Ne šaljemo posebnu poruku u tekstovima, neka ih svatko tumači i doživi na svoj način, u skladu sa vlastitim intelektom, emocijama i raspoloženjem.

Na albumu će se naći i ponovo producirane pjesme sa EP izdanja “Personal Cosmos” koji je svima prestavio današnju postavu benda i koji je u suštini most između prvog i ovog drugog izdanja. Zašto su se ove pjesme našle na novom albumu i na koji način se one mogu povezati sa novim pjesmama?

Tako je, na albumu će se naći već objavljene pjesme ”Personal Cosmos”, ”Optical Nightmare” i ”Il Principe”. Pjesme se po stilu i tematici ne razlikuju od ostalih stvari sa novog albuma, ali predstavljaju jak temelj  i na bitan način su usmjerile nastanak albuma ”Indiscipline”.

Ukoliko postoji način da se prisjetiš rada na ranijim izdanjima ili su ti pričali priče o radu na prvom albumu dok još nisi bio član grupe, da li postoji razlika u pristupu kreiranja “Indisciplinea” i ranijih izdanja?

Svaka pjesma je plod zajedničke suradnje. Nema neke naročite promjene spram prijašnjeg načinom rada, osim što smo sada imalo jako puno vremena da svaku pjesmu ”ulickamo” onako kako nama odgovara. I više ne slažemo aranžmane na probama, jer nemamo probe! (smijeh)

Najavili ste i gostovanja kolega na albumu. Koga ćemo sve moći čuti na vašem novom studijskom materijalu?

Na albumu gostuju Branislav Panić iz benda Bane i Davorin Švaner iz benda Decomposing Entity. Momci su nas počastili svojim iznimnim vokalnim vještinama, a uskoro ćete čuti o čemu je riječ.

Pročitaj i ovo:  Protest za spas Dobrinje: glas i instrumente podižu Moca i Biznismeni!

Gitarista Jasenko je opet iskoristio svoj talent i zanatske sposobnosti da bi snimio i producirao “Indiscipline”. Čemu ponovno zatvaranje kruga i ‘ostanak unutar porodice’ – želja za većom kontrolom materijala ili nedostatak bolje opcije?

Rad na ovom izdanju je bio uvelike ugodan i opuštajući. Tome je doprinijelo upravo to što  je sve išlo preko Jasenkovih ruku. Imali smo opcije da uđemo u studio, ali nam je bila preskupo. Jasenko je nabavio adekvatnu opremu za snimanje tako da nismo mnogo razmišljali gdje ćemo snimiti album. Naravno uvijek može bolje, no svejedno smo prezadovoljni produkcijom.

Omot albuma krasi fantastična ilustracija, pomalo neuobičajena za bendove ovakvog zvuka, barem koliko sam ja upoznat sa tematikom. Ko je odgovorni krivac za ilustraciju i šta ona predstavlja?

Glavni i jedini krivac je bubnjar Marko. Ilustracija je njegov doživljaj tekstova sa “Indisciplinea”, pjesama poput “The Thralled Horse”, “Erisapfel” i “Il Principe”, ali i ostalih koje govore o individualizmu, modernom robovlasničkom poretku (poznatiji kao kapitalizam), borbi protiv nepravičnog… ukratko, uzimanje pravde u svoje ruke.

FOMindiscipline

Album izlazi u vlastitoj režiji, ali o formatima se dosad nije pričalo. U kojim formatima ćemo moći kupiti “Indiscipline”?

Album će biti dostupan u fizičkoj kopiji (CD) koja će sadržavati i bonus pjesmu, a moći ćete nas slušati i preko Bandcampa, preko kojeg isto možete kupiti album ili ga downloadati besplatno, te našeg YouTube kanala.

Imam osjećaj da je vaša muzika prošla nekoliko različitih faza death metala. Danas niste više brutalni kao prije, ali postoji aspekt eksperimentisanja i potrage za nečim drugačijim koji je recimo evidentan na novoj pjesmi “Katul Ferman” i koja je najsolidniji dokaz vaše jačine na polju bh. metal scene. Da li je podvlačenje crte ispod prvog albuma i otvaranje nove stranice na “Personal Cosmosu” koja će najvjerovatnije biti nastavljena i na novom albumu bila po vašem mišljenju svjesna ili spontana odluka?

Da, dobro si primjetio. Odluka je bila nadasve spontana i album je nastao prirodnim tokom. Nismo mi tipovi koji nešto smišljaju i kuju planove. Jednostavno se pravi muzika, tj. obrasci muzike koji se spajaju i tako nastaje pjesma. Odličan primjer za to je upravo ”Katul Ferman” koji je napravljen od dvije-tri različite pjesme.

Prošli ste poprilično burne prve dane, no danas je postava benda čvrsta, postojana i odlučna da priča priču Festival of Mutilationa. Pitanje je možda na tankim nogama pogađanja i predviđanja, ali se mora postaviti: gdje se sad u univerzumu bh. podzemlja nalazi Festival of Mutilation i kakvi su planovi za budućnost? Gdje gurate i dokle gurate?

Postava je ustaljena već skoro pet godina i nadamo se da će tako ostati. Guramo svim snagama da održimo bend na najvišem mogućem nivou. Ja živim u Zagrebu tako da nam to pomalo otežava rad, bar kad su svirke u pitanju, ali uvijek se nađe vremena da se odradi poneka gaža. Što se tiče planova, želja nam je napraviti nešto drugačije. Definitivno nećemo raditi sličan metal kao dosad, nego ćemo pokušati izvesti nešto drukčije, ali u našem stilu. Rano je o tome razgovarati jer nemamo nikakav konkretan materijal do sada. Vjerojatno će opet biti neka spontana shema jer, ponovno naglašavam, nismo bend koji kuje ikakve planove u smislu stila muzike.

Promocija albuma zakazana za 27.12.2014. je pred nama. Zahvaljujem vam se na razgovoru i vidimo se u klubu AG!

Hvala na razgovoru! Vidimo se na svirci i nadamo se da će biti paklena atmosfera kao i svaki put do sada kad je u pitanju AG. Pozivamo sve ljubitelje metala da dođu na druženje  jer će nastupiti još dva izvrsna domaća benda Xeper i Shipwrecked, a pogotovo bi pozvali sve lijepe djevojke da nas počaste svojim dolaskom.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI