Intervju: Amir Hadžić (Silent Kingdom)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako bi i za jedan bend metal orijentacije iz Bosne i Hercegovine mogli reći da su ponos i dika, te da predstavljaju bosansku tradiciju ljudima koji nikad do iste ne bi mogli nikako doći, onda bi taj bend bio Silent Kingdom. Ova black metal grupa koja godinama revnosno kombinuje black metal sa progressive elementima, kao i elementima bosanske tradicionalne pjesme sevdalinke, dobro je poznata ne samo metalcima u Bosni i Hercegovini, već i šire, mnogo šire. Silent Kingdom je nastao kao usputni muzički projekt Amira Hadžića i Seada Tafre 1999. godine. Od trenutka osnivanja, Silent Kingdom je snimio četiri albuma koja su hvaljena i od strane medija i od strane ljubitelja muzike, od kojih je posljednji “Path to Oblivion” objavljen 2011. godine. Na Sarajevo Metal Festu 2013. godine koji će se održati 12.4.2013. u klubu “Sloga”, Silent Kingdom će održati jedini koncertni nastup ove godine. Bilo je i krajnje vrijeme da nakon mnogobrojnih intervjua koje smo uradili sa Silent Kingdomom za vrijeme našeg predivnog postojanja na frekvenciji Radija 202 uradimo i jedan pisani. ISK novinar Dženan Suljević razgovarao je sa Amirom Hadžićem, frontmenom Silent Kingdoma.

Moram priznati kako sam dugo razmišljao sa kojim pitanjem otvoriti prvi pisani intervju sa tobom, ali jedno se nameće samo od sebe, posebno interesantno svima koji vas ne prate na Facebooku. Šta se dešava u Silent Kingdomu ovih dana? Spominjali ste i novi album, ako se ne varam?

 
Pozdrav Dženane i hvala na interesovanju. Silent Kingdom se sprema za nastup na ovogodišnjem Sarajevo Metal Festu i moram ti priznati da jedva čekam da opet zasviramo uživo jer, kao što znaš, rijetko se odlučujemo na takve egzibicije  Novi album… radimo na tome polako i nekoliko pjesama je napisano, ali kako vrijeme prolazi tako su i kriteriji po kojima pišem pjesme drastično porasli. Nikako da budem stopostotno zadovoljan urađenim. Ono što je dosad urađeno me poprilično zadovoljava, tako da s uživanjem sviram ove nove pjesme.

Možeš li nam reći nešto više o novom albumu? Koliko pjesama možemo očekivati? Gosti? I možemo li očekivati nešto novo, nešto divlje ili će novi album biti “tek” evolucija dobro poznatog zvuka? Šuška se o internacionalnim saradnjama – da li su u pitanju ljudi ili možda nova izdavačka kuća?

Ono što ti zasad mogu reći je da će novi album biti dosta drugačiji u odnosu na zadnja dva, dosta kompleksnije strukture pjesama, a najbliza usporedba bi bila da je to neka kombinacija albuma “Reflections Of Fire (The Journey)” i “Legends of an Old Grave”. Internacionalna saradnja će se desiti i na ovom albumu, imat ćemo neke veoma cool goste, ali je još rano da se o tome zbori.

Na zvaničnom sajtu i Facebook profilu sam naletio i na zanimljiv podatak – prošle godine ste zasvirali u Švicarskoj. Otkud vi u Švicarskoj? I kako bi na koncertu?

Da, svirali smo u Bernu i generalno mi je to jedna od najboljih svirki u zivotu. Poziv smo dobili od organizacije HeadbangersBall Bern koja je organizirala mnogo koncerata, od Vadera do Destructiona. Njihov odnos prema organizovanju je zaista vrhunski. Zvuk, bina i sva popratna dešavanja i elementi su bili na zaista visokom nivou.

Imate li u planu povratak u Bern? Ili možda neke druge nastupe u Evropi?

Imali smo neke pregovore za ponovnu svirku tamo, ali trenutno nemamo vremena da se tome posvetimo. Moram ti priznati da smo i ranije dobijali pozive za svirke u Švedskoj i Austriji, ali privatne obaveze nam to ne dozvoljavaju.

Kada smo već kod priče o nastupima ne mogu, a da ne upitam i da li ste poželjeli svirke na domaćem terenu? Na žalost domaće publike, nismo vas imali priliku slušati uživo  još od promocije albuma “Path to Oblivion” održane sada već davne 2011. Koliko se radujete povratku na Sarajevo Metal Fest? Zašto Silent Kingdom nastupa tako rijetko?

Pročitaj i ovo:  Tram 11: Kaj ima lima? Neofašizma!

Radujem se ponovnoj svirci, a uvijek je nekako najljepše svirati kod kuće. Poznajem većinu raje i druženje je ono što me najviše raduje. Sad kad ovako spominješ, stvarno smo davno svirali, ali kombinacija poslova i kompleksnosti muzike koju sviramo, a koja zahtjeva dosta vježbe nam ne dozvoljavaju da češće sviramo. Vjeruj,  da ponuda iz Švicarske nije bila odlična u svakom pogledu, vjerovatno bih i nju odbio. S druge strane, više volim da sviram kada imam neki dobar razlog za to, kakav je promocija albuma ili neka humanitarna svirka. Mi ne živimo od ove muzike, tako da ne moramo da sviramo po svaku cijenu.

Molim te da nam potvrdiš ili opovrgneš glasine o promjeni u postavi Silent Kingdoma. U kojoj će postavi Silent Kingdom svirati u aprilu?

Novi član benda je Jasenko Džipa iz bendova Festival of Mutilation i After Oblivion koji je došao na mjesto Edina Čehovića koji zbog privatnih obaveza više nije u mogućnosti da nastavi rad u bendu. Nakon deset godina Edin više nije sa nama, ali on će uvijek biti tu i sigurno će na neki način sarađivati s nama. Jasenko se činio kao logičan izbor jer je već svirao s nama u Švicarskoj i o njemu mogu reći sve najbolje.

Koliko vama zapravo znači Sarajevo Metal Fest? Pogotovo što ste uz Tanker jedini bend kojem će ovo biti drugi nastup na ovom festivalu.

Veoma mi je drago što se Goran [Salković] odlučio na potez organizacije. Stvarno nam je falio jedan ovakav veći festival koji bi okupio kvalitetnije metal bendove na jednom mjestu. Nadam se da će Sarajevo Metal Fest  napredovati u svakom smislu, a znam da se Goran maksimalno trudi da to podigne na jedan viši nivo iz godine u godinu. Iako mislim da nam treba METAL festival, sa metal bendovima. Uz svo poštovanje prema ostalim alternativnim pravcima, ja to ne bih miješao u jednu kupus salatu, pogotove ne nekakve wannabe kvazi metal  bendove, lošeg kvaliteta i prolazne furke.

Sigurno barem donekle posmatraš domaću metal scenu. Davno su prošli dani kada je Silent Kingdom bio novi bend. Kako analiziraš i da li postoji promjena nabolje ili nagore po pitanju odnosa publike prema domaćim bendovima i njihovim ostvarenjima? Šta je publika dobila sa Sarajevo Metal Festom?

Iskreno, nemam vremena da pratim šta se kod nas dešava, ali ponešto načujem. Generalno, od Festival of Mutilationa, The Loudest Silencea i Aesthetic Empathya, ja nisam čuo da se neko ozbiljnije bavi muzikom. Nekako mi se čini da scena stagnira. Možda griješim zbog nedovoljnog praćenja situacije. Black metal kao da je umro u Bosni i Hercegovini. Ništa dobro nisam čuo u najmanje tri godine, svi kao da žele da budu kopije nekog drugog. No nedavno sam čuo grupu koja se zove Terra Slaves i veoma mi se sviđa njihov pristup ovom etno fazonu.

Kolike su šanse da na ovogodišnjem Sarajevo Metal Festu čujemo neku od pjesama sa novog albuma?

Sa “Path to Obliviona” ćemo svirati nekoliko pjesama, a nove ćemo svirati kada album bude objavljen. Nadam se da će se to desiti iduće godine kada planiramo da uradimo malo veći koncert povodom petnaest godina postojanja. Ima još puno posla da se uradi…

Hvala na izdvojenom vremenu i vidimo se na Sarajevo Metal Festu!

Hvala i tebi na podršci koja traje već nekoliko godina i na istrajnosti u promovisanju metala na našim prostorima… Samo nastavite!!!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI