Intervju: Taida Nazraić i Denijal Ćatović (The Loudest Silence)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

The Loudest Silence, srbijansko-bosanskohercegovački symphonic metal bend sa adresom u Sarajevu u kratko je vrijeme uspio zaokupiti pažnju domaće, regionalne i svjetske metal publike koja voli ovaj “nježniji” metal zvuk. Predvođeni pjevačicom Taidom Nazraić čiji je glavni atribut anđeoski glas, kako ga opisuju oni koji slušaju ovu muziku, The Loudest Silence hrabro kroči kroz sve izazove. Na izboru za nedavno otkazani Burning Sea Festival, The Loudest Silence je zauzeo treće mjesto po broju glasova publike, te su binu trebali dijeliti sa svjetski poznatim grupama kakve su Hatebreed, King Diamond i Iced Earth. Festival je otkazan, ali nije to jedina festivalska bina na koju je The Loudest Silence pozvan ove godine; oni će kao sarajevski bend biti grupa koja će otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Metal Festa koje će se održati u klubu “Sloga” 12.4.2013. godine.

ISK novinar Nedim Hafizović popričao je sa Taidom i klavijaturistom Denijalom, osovinama ovog benda. O nadolazećem nastupu na Sarajevo Metal Festu, problemima sa postavom i privremenim članovima, te nadolazećem debi albumu “Dreams”, pročitajte u nastavku!

Na samom početku želio bih da vas pozdravim i da vam se zahvalim na prilici za razgovor.

Pozdrav i tebi Nedime, kao i cijeloj ISK redakciji.

The Loudest Silence je jedno pravo osvježenje na našoj metal sceni, šta vas je potaklo da formirate symphonic metal bend?

Symphonic metal je žanr koji najviše volimo da slušamo, koji najviše odgovara našim ličnostima, a i koji je najviše utjecao na našu kreativnost. Sve je krenulo od Taide, koja je zavolila symphonic metal još u osnovnoj školi. Odgovarao joj je taj sklop energičnih i ultra visokih ženskih dionica, bombastičnih orkestracija i jakih riffova. Zatim je, kada smo se upoznali, prenijela to na mene, ja sam se oduševio bendovima kao što su Nightwish i Within Temptation i to je najviše utjecalo na moje sviranje, pošto sam svirao klavijature. Kada smo odlučili da hoćemo da stvaramo našu muziku, logičan korak je bio da stvaramo ono što najviše volimo i što je najviše utjecalo na nas. I tako, kroz neke početne i nezrele demo snimke, došli smo do pjesama kojima smo u potpunosti zadovoljni i koje na savršen način oslikavaju nas kao ličnosti.

Možete li nam malo opisati svoje početke i kada je bend tačno nastao?

Taida i ja smo se upoznali početkom 2006. godine, tada je ona bila u metal bendu kojem je trebao klavijaturista. Bend se zvao Lust i svirali smo uglavnom obrade Nightwisha, ali smo uspjeli napraviti i dvije naše pjesme. Nakon godinu dana zajedničkog sviranja, bend se raspao na dva fragmenta i u jednom smo ostali Taida i ja. Nas dvoje smo nastavili kroz novi bend (Euphonia) da sviramo i stvaramo, ali nismo imali odgovarajuću podršku u ostalim članovima koji su uvijek željeli svirati neke druge metal žanrove. To se sve dešavalo u našem rodnom gradu Prijepolju. Onda sam se ja preselio u Sarajevo da studiram, a Taida je ostala tamo. Tu je taj naš bend stagnirao jer smo bili razdvojeni, ali smo već tada zajednički odlučili da nastavimo sa idejom čim i Taida dođe u Sarajevo. Tako je ona 2009. došla, ali do septembra 2010. godine nismo bili u mogućnosti da aktivno započnemo sa bendom, što zbog i mojih i njenih obaveza, što zbog nezainteresiranosti ljudi da sviraju sa nama.

U septembru 2010. godine, bend je dobio konačno ime The Loudest Silence, odlučili smo da se još aktivnije posvetimo muzici  i ubrzo smo našli gitaristu. Zbog toga je oficijelni nastanak benda kraj 2010. godine, a grad rođenja benda Sarajevo.

Imali ste nekoliko promjena u postavi nedavno, šta je uzrok tome?

Da, u bendu smo ostali Taida i ja. Ostali članovi su se željeli posvetiti nekim drugim stvarima, a bili su svjesni da je ovom bendu potrebna velika posvećenost i zato su odlučili da ne sviraju više sa nama, i zbog sebe i zbog nas. To je bila njihova odluka i to je realno nešto najbolje što nam se moglo desiti. Svako ima pravo na svoje prioritete i ciljeve. Bitno je da bend ne trpi zbog tih stvari.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, drugi dan: Vječna vatra punka!

U kojoj postavi ćete nastupiti na Sarajevo Metal Festu?

Zasad ti mogu reći da će kao gitarista svirati Mirza Ćorić iz bendova Hellride, GNU, Deus ex Carousel i Black Sheep. Mirza je  naš producent i prijatelj. Što se tiče ostalih članova, ime bubnjara i basiste ćemo objaviti u danima koji slijede, iz nekih ličnih razloga. [Naknadno je The Loudest Silence objavio ime bubnjara na svojoj Facebook stranici: na SMF-u 2013 bubnjeve će svirati Samir Ramić iz bendova Hellride, Deus Ex Carousel i Ambrosia, op. ur.]

Hoće li to biti vaša stalna postava?

To je privremena postava, koja je formirana specijalno za SMF. Ali kako stvari stoje, odlično funkcionišemo zajedno, pa se možda naša saradnja i produži.

Trebali ste da nastupite na jednom od najvećih regionalnih metal dešavanja, Burning Sea Festivalu. Na spisak bendova koji nastupaju doveli su vas vaši obožavatelji koji su vas lansirali na treće mjesto među stotinama bendova. Nažalost, Burning Sea Festival je otkazan. Vaš komentar na tu cijelu situaciju?

Velika je šteta što je taj festival otkazan, ne samo što smo mi trebali da sviramo, već i zbog toga što je ovom regionu stvarno potreban metal festival te veličine. Ne znam da li je kriva vlada Republike Hrvatske zbog tog famoznog povećanja stope PDV-a ili organizatori koji to nisu predvidjeli, ali na kraju krajeva to nije previše bitno, festival je otkazan, metal je u ovome najveći gubitnik. Nadamo se da će se sljedeće godine Burning Sea vratiti veći i jači nego ikad.

Kako napreduje rad na album prvijencu?

Napreduje dobro, ali malo sporije. I mi i Mirza se zaista trudimo da radimo koliko možemo, ali nam okolnosti i mogućnosti ne dozvoljavaju brži rad od ovoga. Snimljeno je pet pjesama, a planiramo da snimimo još pet. Potrudit ćemo se maksimalno da preko ljeta snimimo sve do kraja.

Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg Sarajevo Metal Festivala?

Naša očekivanja su prilično velika. Zadovoljni smo izborom bendova, osam bendova i praktično osam žanrova, tako da će biti nešto za svakoga. Najviše nam je drago što je SMF postao prava tradicija i što se svake godine vraća jači nego prethodne. Što se našeg benda tiče, mi smo prezadovoljni pozivom i prilikom i trudit ćemo se da damo sve od sebe.

Koliko pratite metal scenu u BiH i ima li neki bend da vam se posebno sviđa?

Domaću scenu prilično pratimo, od starijih bendova koji i dalje izdaju kvalitetna izdanja, do najnovijih koji odmah pokazuju talenat. Posebno bi izdvojili bend Aesthetic Empathy čija nam se muzika jako sviđa, a koji su najbolji primjer kako jedan profesionalan metal bend u Sarajevu treba da radi i djeluje.

Osim SMF-a, da li u skorije vrijeme planirate svirati još negdje?

Ništa konkretno zasad, ali se pominju neke potencijalne svirke. O tom-potom.

Kakvi su vaši planovi za ovaj bend u budućnosti?

Zasad nam je plan da nakon SMF-a završimo sa snimanjem albuma, napravimo dostojnu promociju u Sarajevu, praćenu nekom makar mini turnejom, da snimimo spot i da tražimo izdavača za album.

Još jednom vam se zahvaljujem na ovom razgovoru i vidimo se na Sarajevo Metal Festu 2013!

Hvala tebi i ISK redakciji još jednom! Vidimo se na SMF-u, nadamo se u što većem broju!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI