HS#23: Osam!… (dodajte rimu)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Uh, osam godina od trenutka kada je ISK projekt rođen u formi radijske emisije na Radiju 202.

Dobro je, produralo se, izdržalo se, a po nekoj tradiciji, trebali bi malo sumirati posljednju godinu, ali i svih osam.

Evidentno je, iako možda neće nikada biti priznato, da je ISK uradio mnogo toga za rock’n’roll kulturu u Bosni i Hercegovini. Sastavni smo dio Sarajevo Metal Festa, skoro svakog velikog rock’n’roll koncerta u Bosni i Hercegovini, bendovi nam se javljaju i vjeruju nam kao mediju, ljudi nas slušaju iako već godinu dana i kusur nismo na FM talasima. To su dovoljni znaci toga da smo i dalje u igri koju kreiramo iznova, iz dana u dan.

Pogledam onda malo stanje sa rock’n’roll medijima u Bosni i Hercegovini. Nije loše. Ja bih iskreno i prvi rekao da može biti bolje, ali ne zaostajemo nimalo za zemljama regiona.

Prije nas bijahu The Aebyss, Nova Era, Hidden Throne… neki opstaše, neki ne. Neki se izmijeniše, neki ne. Ali šta je sa silnima koji su došli poslije nas? Ti nas čine posebno sretnima jer smo na neki način utrli put tim mladim ljudima da se bore za nešto u šta vjeruju. NewBreedOfMetal.com, adresa na kojoj možete pronaći sve o modernom metalu, brat portal emisiji Nova Era. Savršeno mjesto za sve vas koji ste metal, ali niz drugi sliv. Blog portal Samoubistvo žiranta. Jeste li uopšte čuli za ovaj odlični blog kojeg vodi Aleksandar Sale Todorović iz benda Hobson’s Choice? Jedna od meni najdražih domaćih web lokacija u zadnjih godinu i nešto, SŽ Blog je red hardcorea (kao životnog stila i muzike), red politike (lokalne, što je za posebnu pohvalu), red filozofije i red fudbala. Iako pomalo nezgrapan i ne toliko često apdejtovan (ko mu kaže), ipak vrijedno mjesto za sve pobornike zdravog načina razmišljanja i promišljanja o životu (bez obzira voljeli hardcore ili fudbal). Bosnian Metal? Jao, Bosnian Metal. Najvjerovatnije najvažnija stranica bh metal neba koja se pojavila u zadnjih deset godina. Budimo iskreni. Ono što The Aebyss, ISK i svi gore navedeni i nenavedeni urade u mjesec dana promocije, Bosnian Metal uradi u jedan sat. Istinska inspiracija i duboki rispekt gospodinu Arminu Husiću i BM ekipi koja je uspjela kreirati Metallum domaćih snaga. Nikada se na web prostoru Bosne i Hercegovine do pojave Bosnian Metala nije pojavila stranica koja je tako opsežno i detaljno, hronološki pratila metal, punk, hardcore i uvezane bendove, kako oni kažu, kroz godine postojanja – sve od početka osamdesetih pa da trenutka pisanja ovog teksta. Bosnian Metal je budućnost promocije, dokaz da trud i ideja jednog čovjeka mogu promjeniti mnoge stvari. Grijeh je ne spomenuti radijske snage jer smo i mi potekli sa radija – na eFM-u emisija Jam Room autora i urednika Ensara Bistrovode svake sedmice donosi gomile novog materijala sa naglaskom na promociju domaćeg jer domaće je najbolje i ko ne vjeruje, dobit će nogu u dupe. Svima navedenim želim mnogo sreće!

BHxHC Booking i SMF Promotions više nisu jedine snage u igri organizacije i koncertne promocije. I dalje najjači, ali zahvaljujući isključivo iskustvo promotera i organizatora, te vezama koje su godinama ostvarili, inspirisani njihovim radom, u zadnjih godinu-dvije rodili su se  i/ili preporodili NBOM Booking, Comrade Booking, Nerve Damage Booking… NBOM Booking pokriva moderne žanrove metala, ali i hardcore i punk svitu, prvi veliki koncert im je onaj Cerebral Borea u septembru u Sarajevu, što je dobar znak da se odrasta, sazrijeva i da se sve bolje hvataju u koštac sa igrom. Comrade Booking, apsolutna nepoznanica na organizacijskom nebu, nepoznata ekipa najavila je prvo izdanje Sarajevo Punk Festa. Očigledno po uzoru na Sarajevo Metal Fest, višednevni festival bi trebao predstaviti više od dvadeset bendova sa cijelog Balkana sarajevskoj, bh i regionalnoj publici. Želim im da to prođe kako treba! Želim im da ne odustaju. Želim im da kada upadnu u minus (eventualno će se i to desiti) da zagrizu, popiju kafu i da im to bude pouka da pametnije i zrelije planiraju poteze. Niko od organizatora ne postoji, a da nije bio u minusu. Nerve Damage Booking pokriva područje Bihaća… svako malo vidimo neki novi strani i domaći bend kako svira u gradu koji se veoma dugo smatrao mrtvim za ovu vrstu muzike. Prkositi žabokrečini teško je i u Sarajevu, a kamoli u Bihaću, zato je njihov trud neprevaziđen i zaslužuje maksimalno poštovanje. Dodajmo cijeloj ovoj grupi nezavisne (neetiketirane imenom) organizatore u Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru… Novac i vrijeme su uvijek prepreka, ali hrabri ne posustaju!

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...
Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Svake godine na bh nebu zasja neko novo ime iz domena metala, hardcorea ili punka. Neki opstanu, neki ne. Ja sam generalno veoma zadovoljan onim što vidim, ali ne mogu reći da nakon osam godina i konstantnog analiziranja scene nemam pravo da budem ljut na neke od starješina rock’n’roll svijeta. 2012. je! Dosta je kukanja, dosta je glupiranja. Gdje su novi albumi? Gdje su turneje? Dosta je više programiranja bubnjeva i snimanja u nekim kvazi studijima! Uložite u sebe i očekujte više – dobit ćete više! Ne može drugačije i ne smije biti drugačije!

I čemu nas dovodi ova cijela priča? Još jedan rođendan će se proslaviti danas i to na koncertu legendarnog Agnostic Fronta koji se dešava večeras u Centru za djecu i mlade Novo Sarajevo “Mak Dizdar”. Oni slave trideset, mi slavimo osam. Neka vas ovaj više nego pozitivni tekst ne zaleluja u neki svijet snova. Pred nama je konstantna borba i nema druge nego da se na neki način izborimo sa svim nedaćama koje su pred nama – i mi publika, i mi bendovi, i mi mediji. A onda, opet ispočetka. Sam đavo zna da 5.9.2012. godine ja moram uplatiti novu cifru za ISK radijski server. Braća iz Dojčlanda ne pitaju da li imam dijete i platu, oni samo traže ili ćemo se igrati igre Pull The Plug. I to ćemo srediti. Jer to sam sebe naučiš u osam godina – ako tad nisi posustao, sad se igra do kraja – DO SMRTI!

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI