Horror Piknik – Speed Metal Je Živ

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

horrorpiknik_xxx

Horror Piknik nije samo mračni i zli speed/thrash/black metal projekt ravno iz katakombi Novog Sada, već i dokaz da se najbolje stvari rađaju na plodnom tlu, a plodno tlo je, da se razumijemo – šega i pošalica.

Onog trenutka kad su metalci sebe počeli uzimati zaozbiljno, toliko ozbiljno da šali mjesta nije bilo ostavljeno ni na papiru, metal je krenuo nizbrdo. Svako danas ima nešto što želi reći, dokazati, pojasniti, bez obzira na kvalitetu bića i mentalne spremnosti da bude učitelj, te to dovodi do jačanja šarlatanstva u svemu, pa i u muzici. Vrijeme je pokazalo ili će pokazati da je iza svakog velikog metal akta bila jedna doza šale, pa čak i samokritike i da je upravo zdravo prihvatanje žanra kroz koji se izražavamo osnova uspjeha.

Horror Piknik je omaž starom, prljavom i prašinom pokrivenom metalu kakav se danas ne svira ili se svira na potpuno pogrešan način iz furke. Snaga ovih pjesama proističe iz skoro pa savršenog balansa između apsolutne lakrdije i smrtne ozbiljnosti, što je veoma teško postići ukoliko niste generacija sa materijalom koji parodirate.

Prezentacija pjesama urađena je i ranije kroz pomalo neuobičajeno formu – snimanjem singlova i niskobudžetnih spotova, Horror Piknik je uspio steći veliki broj poklonika kombinirajući estetiku thrasha, speeda i blacka osamdesetih sa muzikom i tekstovima koji su bare-bare komično-zlo-ozbiljni kao tekstovi Hellera.

2012. godine američka izdavačka kuća Stormspell Records objavila je EP izdanje koje je ponovo reizdano u 2014. godinu i čiju recenziju sada čitate. U pitanju je sjajno dizajnirani CD materijal sa šest pjesama na kome se nalazi i multimedijalna sekcija sa svih pet objavljenih spotova Horror Piknika. Materijal na albumu ste već imali priliku čuti putem Youtubea, tako da nije u pitanju ništa ekskluzivno, ali je “Speed Metal Je Živ” EP sjajna prilika da svojoj kolekciji dodate jedan od dragulja regionalne metal priče.

Pročitaj i ovo:  Dance With The Dead - Driven To Madness: Adrenalinsko darksynth iskustvo

Ostavljam vas sa pitanjem na koje nisam mogao dati odgovor: o čemu govori činjenica da jedna odlično koncipirana i izvedena parodija danas zvuči bolje i ima više mesa od najmanje 80% grupa sa ovih područja – o onima koji parodiraju ili o onima koje se parodira?

Horror Piknik – Speed Metal Je Živ
2014 / Stormspell Records
Website benda

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI