Heaven Grey – Falling Mist

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ne desi se rijetko da mi, malo je reći, bude muka od preagresivne muzike koja redovno zalazi na adresu ISK Webzinea i da jednostavno poželim nešto sa malo više melodije. Naravno, uvijek mogu uzeti slušati bendove koje iskreno volim bez obzira koliko žestoki bili, ali pravilo ISK Webzinea je da recenziramo sve što nam dođe ako nije politički naopako (desničari i slični). Zato mi je drago kad tu i tamo upadne i neki lakši album koji MORAM slušati.

Heaven Grey je latvijski bend, iz grada Riga, bend koji je imao toliko nesreća na svom putu prema ovom albumu da su bend zadesili i raspad i smrtni slučajevi i ponovno okupljanje kojeg je rezultat i ovaj izuzetno melanholičan gothic album. Poslije svega toga, ne bi me začudilo da je nastalo i teže djelo.

Bend koji je započeo kao death, a onda nastavio put u nekom doom/gothic smjeru bi možda po nekim proračunima trebao imati silne probleme sa snalaženjem u žanrovima, ali u slučaju latvijskih metalaca – problema nema. Cijeli album protiče kroz uši nevjerovatno glatko, simfonijski utjecaji na albumu, tj. korištenje klavijatura nije nimalo pretjerano i neukusno, na momente album koketira i sa tamnijom stranom rock’n’rolla što je po meni dodatni plus.

Ono što mi se najviše svidjelo, iskreno da vam kažem, su tekstovi na latvijskom. Album je inače bilingualan, pola je engleski, pola latvijski, ali super mi je činjenica da bend koji radi proboj na strano tržište odluči da snimi album i pola istog otpjeva na maternjem jeziku. Izuzetna pohvala. Super je i činjenica da album nije ni pop smeće ni stereotipni (nema ženskih vokala!) gothic album, a nije ni žestina u stilu My Dying Bridea. Jednostavno, Heaven Grey balansira. Kao takvi se mogu susresti sa dva puta u karijeri: da ih ljudi ne zamjete ili da, što je slučaj sa mnom, određena populacija jednostavno uživa u njihovoj muzičkoj nenametljivosti i balansu koji stvaraju u pjesmama.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Lord Bishop Rocks - rokačina!

Produkcijski, još jedan plus ide na račun neispolirane produkcije, pa sve djeluje veoma živo i uhu ugodno. Nimalo produkcijski sterilno, rekao bih.

Idealan album za kakvo kišno popodne, nedjeljno po mogućnosti kad ne morate nigdje i samo se izležavate.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Heaven Grey
Ime izdanja: Falling Mist
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.myspace.com/heavengrey

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI