Headcat – Walk The Walk… Talk The Talk

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Iako imam poprilično striktnu i ritualiziranu strukturu pisanja recenzija, postoje albumi koje pustite i recenzija se mora napisati odmah, što prije, sama muzika vas tjera da to uradite što je prije moguće. To je slučaj sa ovim albumom.

Za sve vas koji ne znate, Headcat (priznaje se i varijanta imena The Head Cat) je projekt Lemmyija Kilmistera iz Motorheada, Slim Jim Phantoma iz The Stray Catsa i Danny B. Harveya iz The Rockatsa i Lonesome Spursa. Prvog nema potrebe da predstavljamo, a druga dvojic su zaista sjajni muzičari i njihovi bendovi su više-manje postulati rockabilly/psychobilly svijeta. Trio se okupio za vrijeme snimanja tribute albuma Elvisu Presleyu, kad su skontali da im pravo ide i da je zvuk odličan, nastao je i album “Fool’s Paradise” iz 2006. godine (zapravo ponovno objavljeni album iz 2000. godine sa par dodatnih pjesama – prije jedanaest godina su se zvali “Lemmy, Slim Jim & Danny B.”), zatim i DVD “Live at Sunset Strip”, a evo pet/jedanaest godina nakon prvog izdanja stiže nam i drugi album, a neke od ovih pjesama smo već imali prilike čuti na DVD-u i u dokumentarcu “Lemmy: The Movie”.

Ako niste upoznati sa muzikom Headcat, koncept je sljedeći – trio obrađuje sjajne rock’n’roll stvari iz zlatne ere (pedesete i šezdesete), pa se tako na albumu “Fool’s Paradise” našle obrade velikana kakvi su Buddy Holly, Carl Perkins, Jimmy Reed i Lloyd Price. Novi album donosi dvanaest novih pjesama, deset obrada, ali i dvije autorske. Obrađeni su Elvis Presley, Eddie Cochrane i Chuck Berry, ali i Cream i The Beatles, što je recimo možda čudan izbor za Headcat, ali znajući za Lemmyijevo poštovanje prema The Beatlesima, ništa nije čudno. Autorske pjesme “American Beat” i “The Eagle Flies on Friday” su jednako dobre kao i obrade, “American Beat” je čak toliko dobra da je prosto šteta što je nastala kao dio jednog projekta.

Pročitaj i ovo:  SBÄM 2023, nulti dan: Krnji NOFX odlično svira

Lemmy nikad nije pjevao melodičnije, pa je možda ovaj album savršen način da dokažete Nevjernim Tomama da je brkati Bog rock’n’rolla zapravo i jako dobar vokal.

Ako volite pedesete, rockabilly, rock’n’roll, a dobijate erekciju na sam spomen muzike likova kao što su Buddy Holly, Chuck Berry, Eddie Cochrane, ovo je album za Vas. I to ne samo album, već album godine.

Samo je šteta što se nisu dotakli Little Richarda. Lemmy kaže da je to diranje u svetinju – sve može, ali ne možeš obrađivati Little Richarda, jer šta god da snimiš, on je to odradio bolje. Istina!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Headcat
Ime izdanja: Walk The Walk… Talk The Talk
Izdavač: Niji Entertainment Group
Godina izdanja: 2011
Website benda: www.theheadcat.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI