Grimlord – Dolce Vita Sath-Anas

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad neko u jednoj rečenici spomene Poljsku i metal, prva asocijacija koja na pamet pada većini metalaca je – VADER ili BEHEMOTH. No, u toj divnoj zemlji postoje i bendovi drugačijih žanrovskih usmjerenja poznati ljudima koji su duboko u grotlu scene. Jedan od tih bendova je i bend iz Vroclava, Grimlord. Koliko sam ja uspio povezati priču oko Grimlorda, to je direktni nastavak benda koji se zove Grimond, a koji je za vrijeme svog postojanja ostavio u amanet svima nama samo jedno demo izdanje. Ako sam negdje polupao lončiće, molim da mi oprostite.

Vjerovatno ćete pročitavši ime albuma i pogledavši cover pomisliti da se radi o još jednom bendu death ili black metal orijentacije, i tu ćete pogriješiti. Ne dopustite da vas vizuelno predstavljanje benda zbuni, čak ni činjenica da na oficijelnom siteu postoje slike vokala i vođe benda Bartha sa corpse-paintom na licu i sjekirom u rukama – Grimlord svira čisti tradicionalni heavy-metal. Da, dobro ste pročitali, heavy metal bend iz Poljske.

Ovo je njihov drugi full-lenght album, devet pjesama, pedeset minuta, izdat na DVD-u. Da, ovo je i meni čudno, ne znam da li je samo promo izdanje na DVD-u, ali koliko ja znam iz pisanja Trident Promotiona, album je izdat na DVD-u. Ne, nema specijalnih dodataka, dobijete samo muziku na DVD-u, što mi je pomalo smiješno i nebulozno, ali eto, bend i izdavač znaju najbolje. Ovim potezom su recimo korisnike discmana kakav sam i sam bacili na milost i nemilost ripovanja i prepržavanja.

Predivno je čuti ovakav album u 2009. godini jer toliko smrdi na osamdesete da je to bolesno. Ali, iako je vrijeme heavyija nažalost prošlo i skoro cijela priča je više-manje ispričana, Grimlord po mom neskromnom mišljenju nije upao u zamku kopiranja riffova svojih uzora, već grade neki svoj stil heavy-metala, na prvu ruku poznat, a u drugu jedna totalno nepoznata teritorija. Čudni su ti aranžamni gdje it tipičnog “tan-taran-ta-ta” riffa se krene u blastbeat što definitivno nije karakterstika tradicionalne teške metalurgije, ali je sjajno ukomponovano i izvanredno zvuči. Dodajte na to sve mrvicu akustike, sintove, sjajnu produkciju (nije ispolirano, ovo bi bilo sjajno izdanje na ploči!) i voila! odličan album. Još jedan aspekt koji moram pohvaliti je glas vokala, gitariste, klavijaturiste, već navedenog šefa benda Bartha La Picarda koji očigledno nema moć da izvlači ko Halford, ali se i ne kurči da je Dickinson, već pjeva kako su mu bogovi heavy metala omogućili, što ja izuzetno cijenim.

Pročitaj i ovo:  Izvan Svake Kontrole slavi 18. rođendan uz KRV, POPIK i Lepru!

Šta još dodati? Ako neko interesuju vizualizalije (kakva samo riječ, garant ne postoji!) benda, logo mi je super, cover izdanja mi je očajan, ja sa minimalnim znanjem na polju grafičke manipulacije u Paintu bi uradio bolji cover.

Heavy metal iz Poljske, sjajan album benda Grimlord kao dušu dao za zadavanje i cuganje sa rajom, krajnje nenaporan, slušljiv i uhu zanimljiv. Preporučujem.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Grimlord
Ime izdanja: Dolce Vita Sath-Anas
Izdavač: Trident Harmony Productions
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.grimlord.eu

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI