GOLD – Interbellum

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kažu da se muzika okreće ukrug, prošle etape se vraćaju nazad. Živimo u dobu kada rock’n’roll najbolje fercera inspirisan onim što smo već čuli: šezdesete, sedamdesete i osamdesete. Pretpostavljam da ćemo za dvadesetak godina imati priliku svjedočiti uskrsnuću grungea i devedesetih.

Holandski bend GOLD i prije potpisivanja ugovora za njemački Van Records podigao je popriličnu prašinu činjenicom da je osnivač benda Thomas Sciarone. Ako vam samo ime ne znači mnogo, sigurno ste čuli za Thomasov bivši bend – The Devil’s Blood. Na to sve nadodajte da se ime benda našlo na listi koja kreira trendove u današnjem metal svijetu, a to je Fenrizova “Band of The Week”. Uglavnom, Thomas i vokalistica benda Eva Milena prihvatili su se GOLD-a, doveli ostatak ekipe (među njima producenta i bubnjara Igora Woutersa kojeg smo imali priliku čuti uživo na koncertu Madballa u Sarajevu) i snimili album koji je po njihovim riječima težak zbog pjesama, a ne zvuka.

Koliko je zapravo težak GOLD? Ukoliko uzmemo u obzir da GOLD zvuči kao bend kojeg bez problema možete čuti čak i na onim komercijalnijim radijskim stanicama, odmah se postavlja pitanje šta određena osoba smatra težinom. “Interbellum” je mješavina pop, hard rock, hard’n’heavy momenata sa čvrstom, prirodnom, dobrom produkcijom i zanimljivim ženskim vokalom koji ponekad povuče na country.

Za razliku od The Devil’s Blooda koji je također za vrijeme svog postojanja bio potpisan za izdavačku kuću Van Records, Thomasovi riffovi na “Interbellumu” su direktniji, sa manje kompliciranje i tehnikalija. Pjesme su aranžmanski konkretnije, a samim tim i slušljivije, što nas opet vraća na onu njihovu komercijalnu vrijednosti.

GOLDov “Interbellum” je veoma solidno, sjajno producirano rock’n’roll izdanje sa ženskim vokalom i elementima popa, heavyija i hard rocka, te izrazitom komercijalnom vrijednošću.

Pročitaj i ovo:  Live Stage Music Festival: Ko su Metalni radnici?

COVER ART:

INFO:

Ime benda: GOLD
Ime izdanja: Interbellum
Izdavač: Van Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.thebandgold.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI