GIG REPORT: Space Eater, Ormus, Necromentor @ AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nakon one fenomenalne svirke Devastationa i War-Heada sumnjao sam da ćemo vidjeti nešto sličnog ili približnog kvaliteta u Sarajevu uskoro i… ne da sam se prevario…

Čini se da smo u zadnjih mjesec-dva nadoknadili sve one svirke kojih nije bilo ljetos, a još su se nekako zaredale thrash svirke koje gotive i hevijaneri i deatheri – nakon Devastationa u goste su nam došli beogradski thrasheri Space Eater. Ali, idemo redom – prvi te večeri je svirao Necromentor – meni su zvučali bolje nego na prošlim svirkama u Kuku i Bocku kada sam ih slušao zadnji put, a tad su čini mi se oduševili Sharana obradom Bombardera ili Hellera (koju ovaj put nisu svirali), ali ne bih znao reći zašto ih je publika „iskulirala“, veći dio ljudi nije ni ušao u AG prije nego što je Ormus počeo svirati.

A Ormus juri punom parom naprijed – nismo te večeri čuli nijednu pjesmu sa prvog albuma – sve su bile nove (neke smo imali priliku vidjeti i čuti na Baščaršijskim noćima u avgustu), ali to nije smetalo publici (koja je tad već solidno ispunila klub) i vidjelo se da uživaju kako oni, tako i bend. Posebno oduševljenje se primjetilo na pjesmama koje znamo od ranije – Name of My Vision i Craving First. Uglavnom, jedva čekamo novi album koji uskoro počinju snimati.

I na kraju, ne šlag ljudi… A ne ni višnja koja ide na sve to, nego… Ko god je gledao spotove Horror Piknika sigurno zna onu: „Spid metal je živ!“ – spid metal od prve pjesme pa do zadnje, vokal koji nosi majicu Blind Guardiana i zvuči svježe kod nas (ne pamtim kad smo čuli sličan vokal u Sarajevu, svi preferiraju growl), sa skoro poweraškim screamovima, old school… Najbolje bi vam bilo da posjetite myspace stranicu benda i da ih poslušate (moja preporuka svakako poslušajte pjesme Bombs Away i Space Eater) da bi razumjeli o čemu pričam. Negdje na polovini svirke obraćaju se već umornoj publici i govore kako najbolje tek dolazi – nisam im vjerovao. Nisam im vjerovao dok nisu počeli iduću pjesmu (ne znam kako se zove, sve su odlične) i prebacili iz 5. u 7. brzinu… Jedine dvije riječi koje su mi padale na pamet su bile „spid metal“… Ko nije bio na svirci stvarno, ali stvarno nema pojma šta je propustio. Na myspaceu zvuče odlično, uživo zvuče još bolje i još brže – hoćemo Space Eater opet u Sarajevu!

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »