Firewind – Few Against Many

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ono što je jedinstveno postalo za metal muziku je činjenica da odlične bendove možete pronaći diljem svijeta. Grčka je svakako zemlja u kojoj je metal jako raširen, a svijetu je dala tako puno metal bendova kao što su Rotting Christ, Nightfall, Innerwish, Septic Flesh, Suicidal Angels, kao i mnoge druge bendove. Firewind je još jedan grčki bend, a dolazi iz Soluna. Oformljeni su 1998. kao projekt jednog od najslavnijih grčkih gitarista Gusa G-a, čovjeka koji je u karijeri sarađivao sa bendovima kao što su Kamelot, Ozzy Osbourne i Arch Enemy. Kao bend su proradili pravo 2002. godine kada su objavili svoj prvi album “Between Heaven and Hell”. Od tada bilo je promjena u bendu, a do sada računajući demo album su promjenili četiri pjevača, ali to je postao skoro običaj kod bendova progressive/power orijentacije.

Ono što karakteriše ovaj album je brzina, ali ne ona klasična koju njeguju power metal bendovi nego nekako više bliža hard rocku. Uglavnom melodije koje ćete čuti su standardne za ovaj žanr, a nema nekih inovacija ili eksperimenata. Moram pohvaliti ponovo Gus G-a koji je odsvirao odlično, kao i pjevač Apollo Papanthasio koji je napustio bend početkom prošle godine samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ovog albuma. Produkcija je odrađena odlično, a album je rađen djelimično u Švedskoj. Album je objavila jedna od vodećih metal izdavačih kuća, Century Media.

Na albumu se nalazi jedanaest pjesama i akustična verziju pjesme “No Heroes, No Sinners”. Prva pjesma “Wall of Sound” je objavljena kao singl, a meni lično je i najbolja pjesma na albumu. Ipak najviše pažnje je izazvala balada “Edge of Dream” gdje su intro odsvirale finske legende Apocalyptica. Mada je metal u pravilu žestoka muzika, metalci kada naprave baladu to bude baš emotivno. Još jedan od favorita mi je definitvno pjesma “Destiny”, a ostale pjesme su manje-više prosječne. Ipak ja ovaj album preporučujem za slušanje, pogotovo ako ste fanovi Stratovariusa, Sonate Arctice, Avantasie i sličnih bendova.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Firewind
Ime izdanja: Few Against Many
Izdavač: Century Media
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.firewind.gr/

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI