Down – Down IV Part I – The Purple EP

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nekadašnji frontmen legendarne Pantere, čovjek sa vječitim viškom inspiracije Phil Anselmo je ponovo dokazao njegov nekadašnji projekt, a danas kultni bend Down suvereno vlada southern metal scenom. Mada je možda nepošteno u samom startu spomenuti samo Anselma, a ne i ostale članove ovog benda kojima je ovo također (bio) side project jer se radi o ikonama sludge/stoner scene. Prije svega tu imamo Kirka Windsteina, frontmena Crowbara, Peppera Keenana, frontmena Corrosion of Conformitya, Jimmya Bowera, bubnjara benda Eyehategod i tu je novi član Patrick Bruders, basista Goatwhorea.

I kada pročitate od kakvih ljudi je sastavljen ovaj bend teško je ustvari ne očekivati previše. U više od dvadeset godina od postojanja ovog benda mora se reći da je objavljeno jako malo izdanja, ali album “NOLA” iz 1995. godine je bio dovoljan i za deset godina jer se radi o kultnom albumu na kojem ne postoji loša pjesma, njegova dva nasljednika nisu ni približno dosegnuli uspjeh albuma “NOLA”. Prošlo je pet godina od njihovog posljednjeg albuma “Over the Under” i izgleda da je i Down preuzeo Toolovu furku da objavljuje po nešto jednom u pet godina. Da je ovaj bend zakoračio u jednu dosta ozbiljniju fazu najavilo je i njihovo prvo live izdanje “Diary of Mad Band” iz 2010. godine, a u septembru 2012. godien dobili smo i ovaj EP, prvi bez bivšeg Anselmovog kolege iz Pantere,Rexa Browna.

Ono što je specifično za ovaj EP jeste da traje poprilično dugo za jedan EP, a traje nešto više od pola sata. Ono što nam je Down ponudio na ovom izdanju je definitivno nešto novo i nešto drugačiji zvuk juga sa malo ekseprimentisanja. Prva stvar koja mi je iznenadila je nevjerovatna promjena boje glasa Phila Anselma. Mada se čovjek fizički nije promjenio skoro dvadeset godina, glas mu je itekako postao drugačiji, a nema više onih demonskih krikova sa prethodnih albuma nego imamo jednu umjereniju nijansu glasa. Naravno, tu su ostali prepoznatljivi riffovi karakteristični za ovaj žanr, ali ovaj put tu je i masa tih nekih novih zvukova što daje ovom izdanju jedan pravi šmek.

Pročitaj i ovo:  POPIK: Ne ubrajajte nas u apatične "legende scene"!

Ono što svakako zamjeram Downu i “Purple EP-ju” jeste činjenica da svih šest pjesama liče jedna na drugu. Trebalo je po meni to biti dosta šarenije, a od ovakvog benda to definitivno moramo očekivati. Treba svakako istaći da se radi o pravo sporom EP-u, sve melodije su usporene, a i samo pjevanje je jako sporo. Moram reći da iz tog razloga na trenutke ovaj EP postaje dosadan. Meni najbolja stvar sa ovog izdanja je pretposljednja pjesma “This Work Is Timeless”. Ovo izdanje morate preslušati ako ste fan žešćeg southern zvuka, a da li je ovo najbolje takvo izdanje u 2012. godini? Sigurno nije, ali ja mislim da bi sljedeći Downov album mogao doći uskoro, a tu ćemo tek moći vidjeti da li će ostati vjerni svom novijem zvuku ili će se vratiti starom receptu.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Down
Ime izdanja: Down IV Part I – The Purple EP
Izdavač: Roadrunner Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.down-nola.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI