Evadne – The 13th Condition

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sharan recenzira ovakve bendove? Da, situacija se mijenja i u nedostatku recenzenata koji bi odgovorno, savjesno i argumentovano dali svoje mišljenje o albumu, težak posao ocjene albuma benda Evadne pada na mene. Najteže od svega je činjenica da ja bendove kao što su Evadne NIKAD ne poslušam, tako da će biti najvjerovatnije jako zanimljivo pročitati ovu recenziju za nekih godinu dana kada možda budem znao napisati nešto više o ovoj vrsti muzike.

Evadne je španski bend koji svira melanholični doom/death/gothic sa muškim aurghh aurghh vokalom i povremenim ženskim uletima. Muške vokale na albumu sam zagotivio, ženski su mi mrski po defaultu, što za vas ne treba predstavljati ništa jer ja isto tako po defaultu ne volim ženske vokale, tako da i ne želim ulaziti u ocjenjivanje istih.

Muzička strana benda mi se sviđa jer pored drljanja imaju i dosta akustičnih dijelova, naravno zarad već spomenute melanholije. Album je možda malo podugačak za mene (sat vremena trajanja), ali to je već do činjenice da nisam navikao na ovakav zvuk u ovolikim količinama. Nekome ko jeste će možda biti i prekratak.

Sumo sumare, ili kako već ta izreka ide, album koji mogu upaliti ponekad zbog atmosfere koja je i filmska na nekim dijelovima (pogotovo na instrumentalnoj numeri ”Los Temps E Loch”), ali da ću biti konstantno oduševljen albumom, sumnjam. Ovo je neki default gothic album po meni, definicija tog stila – muško/ženski vokali, malo drlje, malo akustare, atmosfera postignuta klavijaturama, ima sporine, ima malo brzine… Ipak ovo nije vrsta muzike koju preferiram u svom životu, što ne znači da vas par ljubitelja gothice koji svrate na ISK Webzine više ni ne očekivajući nikakav tekst u vašem stilu, jer smo mi jedan veseo webzine, ne mogu čuti ovaj album. Ako vam se svidi, znate gdje sam, častite me pivom!

Pročitaj i ovo:  Je'nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

(i dobro za kraju ću biti bezobrazan i pokušati komparirati ovaj album sa drugim bendovima…recimo – My Dying Bride, eto vam, nikad zadovoljni…)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Evadne
Ime izdanja: The 13th COndition
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.evadne.es

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakBrutart – Mimic
Naredni članakThe Janitor

SLIČNI ČLANCI