Estuary – The Craft Of Contradiction

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Da budem iskren, očekivao sam više od ovog benda. Ne od albuma, jer mi je ovo prvi susret sa Estuaryijem u kompletu (tj. preslušavanje albuma u komadu), a prije toga o bendu sam znao nekoliko činjenica. Njihovu mješavinu Death i Thrash metala mnogi recenzenti su nazivali ”unikatnom” i mnogi su pohvalno upirali prstom u njihov album prvijenac ”To Exist and Endure”. Pored svega toga, na evropskoj turneji su kružili okolo sa Incantationom i Krisiunom, a biti u krilu tako velikih bendova, bez obzira voljeli njihovu muziku ili ne, nije mala stvar…

Ali pošto mene ne zanima ni ko je sa kim na turneji, ni kakav je bio prvi album, već album koji mi sad svira, idemo se baciti na ovo djelo. Ekipa iz Estuaryija svira sjajno, da se razumijemo, svako ko bude uzeo ovaj disk i poslušao šta se nalazi na njemu, shvatit će da je ova tvrdnja istinita. No, ”unikatnost” koju mnogi spominju ne postoji. Ovo je death-thrash album. Obični, usudim se reći stereotipni. Ono što je valja ”unikatno” u ovom death thrash ostvarenju je Zdenka Prado.

A o Zdenki se može pisati i pisati. Nimalo loš vokal, iako pomalo suhoparan i monoton na momente. Zdenka dere puno bolje od Angele Gossow, po mom skromnom mišljenju, ali ponovo, ne radi čuda da me zadivi. Dosta sam ovakvih bendova poslušao u karijeri slušatelja muzike, i sad nekako, imam onaj osjećaj da nešto fali. Inovativnost, nešto novo, zadivljujuće. Na putu je Zdenka da to uradi, ona to može, dere puno bolje od pola ”legendarnih” glasova na sceni, ali ja je jednostavno ne bi prepoznao između hrpe ženskih vokala.

Usporedit ću ovaj album sa još jednim albumom na kojem su se pretapali death i thrash utjecaji, a nedavno sam ga recenzirao, a to je album Commandera ”World’s Destructive Domination”. Jako slični albumi, ali ipak, Commander ima par atributa više koji jednostavno nadmašuju ovaj album.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Anti-Flag u Varšavi

Jako je teško dati sliku ovog albuma. Neki će se zaklinjati u ovaj bend, pogotovo fanovi Arch Enemyija, ali meni je jednostavno već sve ”already seen”. Na čudan način, propuštao sam ja i gore albume da prođu bolje, ali na ovom su se kolica slomila. I zato album dobija ocjenu 3, koja znači ”prosječan album za slušatelja / solidan album za ljubitelje žanra”. Estuary sjajno svira, Zdenka divno pjeva, ali fali ideje. A ideje vrijede…

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Estuary
Ime albuma: The Craft of Contradiction
Izdavač: Ibex Moon Records
Godina izdanja: 2007
Website benda: http://www.estuarymetal.com/
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI