Enforcer – Diamonds

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Čim ugledah omot izdanja “Diamonds”, drugog albuma švedskog heavy metal benda Enforcer, znao sam da me čeka nešto slasno i baš po mjeri. A kad tek čuh ono što sam čuo…

Nema zezanja, Enforcer zna svoj posao. Njihov drugi album izdan od strane kuće Earache Records je savršenstvo stare škole teškog metala (iako bi oni rekli da ne postoji stara i nova škola, heavy metal je bezvremenski!) na kojoj su odrasle neke generacije prije mene, a meni i ovakvima kao što sam ja u amanet ostavili slatku prošlost. Enforcerov album “Diamonds” nimalo se ne razlikuje od onoga što su nekad davno radili (a neki rade i dan-danas!) bendovi kao što su Anvil, Iron Maiden, Angel Witch i slični, sa dozom Enforcerovskog štiha koji se najčešće očitava u brzini u kojoj Enforcer svira, veoma često puno brže od svojih prethodnika i idola.

Produkcija je baš onakva kakvu možete očekivati na ovakvom izdanju, bend se potrudio da cijeli album snimi i producira ANALOGNO, tako da ovdje modernih doticaja nema, sve mi se čini da su ovo izdali sedamdesetih ili početkom osamdesetih da i ne bi bilo neke razlike. Znam da među metalcima postoje oni kojima će ovo biti samo još jedna kopija, ali ja baš ne vidim da svakodnevno dobijamo sjajne hard rock / heavy metal albume, tako da bih lično podržao još ovakvih kopija.

Većini mlađe ekipe visoki glasovi, galopirajući bas (album kao da je producirao Steve Harris, bas je toliko pojačan da veoma podsjeća na Maidenovsku produkciju, ali meni je to ok!) i tn-drl-drl-drl-d! gitarske dionice neće najvjerovatnije sjesti ili će poslušati ovaj album kao parodiju na začetnike heavy zvuka, ali Enforcer je daleko od parodijskog benda uprkos blesavom omotu, nitnama i pufnastim kosama – ovo je dragulj koji je više nego potreban današnjem gitarskom svijetu. Ako se historija ponavlja, neka se ponavlja na ovaj način!

Pročitaj i ovo:  POPIK: Ne ubrajajte nas u apatične "legende scene"!

COVER ART:


INFO:

Ime benda: Enforcer
Ime izdanja: Diamonds
Izdavač: Earache Records
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.myspace.com/enforcerswe

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

SLIČNI ČLANCI

%d bloggers like this: