Draco Hypnalis – Imagination

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

U playeru mi se našao još jedan bend sa labela Zero Budget Productions. Uzeo sam malo više vremena da poslušam ovaj bend, jer sam na prvo slušanje imao jako puno zamjerki, pa sam htio da ih malo više prostudiram da vidim da li će neke od tih zamjerki nestati…Sada, nakon dosta slušanja, stvarno mi je drago što sam ukinuo ocjene na ISK Webzineu, jer ovaj album je nemoguće ocijeniti – ni visoko, ni srednje, ni nisko nije dobro.

Riječ-dvije o bendu: Draco Hypnalis se počeo oblikovati na češkoj sceni 1993. godine preseljenjem Ivosa iz Kosica. Aktivni su i dan-danas, ovo je bendu drugo izdanje, prethodnik je debi album ”Weavers of Unrest”. Šta, sad ste očekivali punu biografiju sa brojem cipela članova? Žao mi je. :)

Dakle…ono što je evidentno i dolazi do izražaja preslušavanjem ovog albuma je usviranost i inovativnost benda. Draco nam donosi tehnički death metal sa dosta elemenata klasike (na albumu su nam odsvirali i jednu simfoniju!), a sve to začinjeno klavijaturama. Ne zvuči loše ovako na papiru, a?

Ipak, bez obzira na tehnički potkovanost benda, rezultati su ipak ispali malo drugačiji. Prva stvar koja je doslovno UNIŠTILA ALBUM su nakucani programirani bubnjevi. Čuo sam da ovaj bend i nastupa sa ritam mašinom. To mi nikako ne ide u glavu. Ovakve ideje definitivno zahtijevaju bubnjara i to odličnog, a sva ljepota gitarskih dionica gubi se kad čujemo programirane bubnjeve i to sa JAKO LOŠIM SAMPLEOVIMA.

I pored svega toga, još jedna ogromna boljka albuma je produkcija. Čitav miks zvuči kao da dolazi iz kante, sve je nekako ”iza”, nikako nema one topline zvuka, nekog ludila – ovakav CD treba maestralnu produkciju, inače, dešava se ovo što se desilo – odlične ideje, loša realizacija.

Pročitaj i ovo:  The Loudest Silence objavio pjesmu "The Core"

Nisam zadovoljan ovim što sam čuo. Za ideje i muzičku stranu, sve pohvale, ali tehnička realizacija je stvarno loša, dovoljno je reći da sam čuo bolje odrađene bh demoe sa nakucanim bubnjevima. Nadam se da će ekipa iz Dracoa shvatiti kakav potencijal imaju u prstima i mozgovima i da će na sljedećem izdanju ispraviti ove greške – kad bi se to desilo, ovaj bend bi bio BOMBA, i to nuklearna!!!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Draco Hypnalis
Ime izdanja: Imagination
Izdavač: Zero Budget Productions
Godina izdanja: 2007
Website benda: http://www.dracohypnalis.ic.cz/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content