Deus Ex Machina – I, Human

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prošle su više od dvije godine od objave recenzije albuma “War Inside” singapurskog benda Deus Ex Machina. Dvije godine nakon ovog izdanja bend je snimio svoj novi album “I, Human”.

Krenut ću odmah sa dobrim karakteristikama ovog albuma. Album je konceptualan i bazično je monološko diskutovanje o ljudskom kloniranju. Svaka pjesma je razmišljanja jednog klona koji se budi iz hibernacije i pokušava shvatiti svrhu svog postojanja. Totalni cyber punk i totalno genijalno, veliki plus za ovaj album.

U skladu sa tom tematikom, grafički je album vrlo sličan menijima stare i odlične PC igre (pazi sad) koja nosi naziv Deus Ex. Slučajnost ili namjerna grafička poveznica? Ostavljam slušateljima i vlasnicima originalnog izdanja da prosude.

No, da je “I, Human” bolje izdanje od “War Inside” – nije, barem po mom neskromnom mišljenju. Prvo, ovdje nemamo više vokala, samo jedan koji mi nikako ne ulazi u uho. Ne odgovara mi tonu cijele priče. Ako postavite pitanje – ŠTA TI TAČNO NE ODGOVARA?, moj odovor će biti – NE ZNAM. Znam samo da u mojoj glavi, po mojoj konfiguraciji ovo nije odgovarajući glas.

Zamjeram pomalo i ekipi iz DEM-a što nisu malo smiksali sve oficijelne jezike njihove zemlje, u Singapuru su četiri oficijelna jezika – engleski, malajski, mandarinski i tamilski, pa bi bilo super čuti pjesme na jednom od ova tri egzotična jezika. Zar ne bi bilo super slušati priče o klonovima koji traže sebe na recimo mandarinskom jeziku? To bi bio totalni plus. Ovdje je sve podređeno stranom tržištu. Možda i ne znaju druge jezike osim engleskog, upitat ćete se vi, ali moj odgovor na to će biti – sumnjam. Mislim da ipak znaju i da sam ja ipak u pravu po ovom pitanju.

Pročitaj i ovo:  Indigo i njegova "Victoria": Cyberpunk je iz Tuzle
Pročitaj i ovo:  Jedinstvo, prijateljstvo, snaga: Razlog za donaciju

Najveća zamjerka na ovom albumu ide na račun bas pedale. Da, bas pedale! Pa ne znam da li sam ikad čuo iritantniji zvuk koji u jednom momentu uništi i dobar riff i vokal i melodiju i sve! Ovo je takav minus da ja album na prvo slušanje nisam ni mogao pustiti da svira do kraja! Za veću ocjenu i prihvatljivost albuma u mojoj glavi potreban je totalni re-mastering albuma.

Solidno izdanje sa sjajnom pričom i konceptom koje je uništila produkcija i nedostatak originalnosti u nekim izvedbenim momentima kao što je nekorištenje nekog od nama ostatku svijeta zanimljivih singapurskih jezika.

I ovo izdanje je samoizdanje benda, dakle još nisu potpisali za neki label, tako da je moguće (i najlakše) naručiti ga od benda direktno. No, naravno, zahvalite čudima moderne tehnologije i poslušajte par pjesama na njihovom Myspace profilu prije nego se odlučite za kupovinu.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Deus Ex Machina
Ime albuma: I, Human
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.myspace.com/demsg

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI