Despise – Fragments of Reprisal

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Moj prvi dodir sa Despiseom nije bilo slušanje njihove muzike, već je sasvim slučajno došlo do toga da saznam za ovaj bend. Kupovao sam neke patcheve i zamijenio njihov patch za patch benda Denak (znam, reći će te, nigdje veze, a ni ja sam ne znam šta mi je bilo), pa sam patch ”Denaka” nosao na jakni najmanje dvije godine sve dok nisam dobio ovaj album i otkrio o čemu se radi, i koliko smo daleko od Španije (odakle je Denak).

A Despise je bend iz Češke, inače potpisan na labelu Lacerated Enemy Records, na kojem je i moskovska ekipa Abominable Putridity, čiji sam album također recenzirao na ovim stranicama i iskreno – nisam ga baš nešto nahvalio.

Neću slagati i reći da nisam bio skeptičan kad sam uzeo CD Despisea u ruku. Mislim, isti label i isti žanr kao i Abominable Putridity – hoću li morati prepisati recenziju? Srećom, pošten sam bio dovoljno da poslušam album i da shvatim da je prepisivanje recenzije totalna besmislica.

Po meni je brutal death metal poprilično ograničen žanr i zato mi definitivno nije jasno kako je Despise napravio poprilično širok album. Album se sastoji od 5 pjesama i jedne obrade (obrada Internal Bleedinga) što će vam donijeti 33 minute zadovoljstva, a čak će i oni koji nisu inače fanovi brutalnog death metala barem donekle uživati u muzici Despisea. A tek kad na Enshrouded in Misconception ulete klavijature iz vedra neba i dignu atmosferu za još najmanje pola koplja…uh!

Aspekti koji mi se sviđaju na ovom albumu su definitivno vokal i produkcija. Vokal ide od nekog dubokog, čak i svinjskog, guttural growla do nekog old school death metal vokala i savršeno se uklapa sa zikom, naprosto pliva po podlozi. Inače mrzim dosta death metal vokala jer se ponašaju kao atletičari – ko će brže i dublje je cilj većine, ali ne u slučaju vokala Despisea koji TAČNO i PRECIZNO zna gdje, šta i kako! Svaka čast, majstore!

Produkcija koju sam spomenuo kao jedan od + aspekata je sjajno odrađena. Većina brutal death metal albuma na mene djeluju ni manje ni više nego plastično. Ovdje to nije slučaj. Ako čujemo blastbeat, čujemo da ga je ruka odsvirala. Zahvati na bubnjevima i gitarama su, malo je reći, dovedeni do savršenstva prvo sviranjem, pa onda i produkcijom, tako da je ovo jedan, što bi Ameri rekli, total package.

Fanovima brutala definitivno preporučujem, možda će me iskusni kerrazy brutalci napasti i reći da album i nije nešto (nemam ja pojma, ljudi moji), ali meni se svidio finom dozom inovativnosti i organskog zvuka.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Despise
Ime izdanja: Fragments of Reprisal
Izdavač: Lacerated Enemy Records
Godina izdanja: 2007
Website benda: http://www.despise.cz

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content