Death Breath – Stinking Up The Night

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Šta je oldschool, koje su njegove odlike, vrijednosti, jednostavno mrzim raspravljati o ovakvim stvarima. Za mene je oldschool jednostavno mogućnost evociranja mojih uspomena vezanih za početke slušanja metala. Death Breath je bend koji je u tome potpuno uspio.

U moru blastbeatova, manijakalnog groktanja i prenasilnih scena koje NISU horror, i ne plaše nikoga, pojavio se švedski bend koji visoko drži barjak old schoola. Nema tu baš puno pametovanja, pomalo punkerski izraz, teme inspirisane crno bijelim horror filmovima zombie tematike i sličnim filmskim izrazima su za mene pun pogodak.

Na svom prvom albumu, Stinking Up The Night, Nicke Andersson, lider Hellacoptersa, i bivši član Entombeda, vraća se svojim korijenima i zvuku Autopsyja, Repulsiona i sličnih bendova. Dakle, ovo je ona vrsta deatha koja ne polaže svoje karte na osnovu brzine, ni abnormalne dinamike, već na osnovu atmosfere. A atmosfera je samo takva, jer pored Nickea (na bubnjevima), na albumu je radio i Robert Perhsson, koji je svirao gitaru i pjevao, a pored njega, na albumu se kao gosti nalaze i Scott Carlsson, legendarni član još legendarnijeg Repulsiona (da, to je taj Repulsion kojeg smo intervjuisali), Jorgen Sandstrom bivši član Gravea i Entombeda, kao i mnogi drugi.

Ovo je album koji će mlađa generacija metalaca (mislim na one mlađe od sebe) u 95% slučajeva popljuvati i izbjeći glavom bez obzira. Vas nekoliko, koji volite atmosferu, ritmičnost i spooky teme više od roktanja i blasta, ovaj bi album trebao zainteresirati. Mene je čak i oborio sa nogu.

Za sami kraj, preporučujem svima da pogledaju spot za pjesmu ”Death Breath” – jedan od najboljih spotova koje sam IKAD vidio u svom životu u bilo kojem muzičkom žanru!

Pročitaj i ovo:  Najbolja 23 izdanja u 2023. (Goran Salković)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Death Breath
Ime albuma: Stinking Up The Night
Izdavač: Black Lodge
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.deathbreath.se
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content