Deaf Club – Productive Destruction: Matematički grind pakao

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

deaf club

Entuzijasti podzemnog hardcora sa smiješkom na licu će pročitati spisak bendova u kojem su svirali i sviraju članovi grupe Deaf Club. The Locust, Dead Cross, ACxDC i The Manx, samo su neki od bendova u kojima su članovi oštrili kandže prije nego su objavili debi izdanje “Productive Destruction”.

Snimljen na dan upada Trumpove desno orijentisane svite u Capitol Hill i objavljen godinu dana poslije, u januaru 2022. godine, “Productive Destruction” je dvadesetdvominutni pakao buke, vrištanja i haotičnog hardcorea koji radi svoje na oštećenju sluha slušateljstva u sprezi sa powerviolence, thrash i grind elementima.

Bend se ne libi iskoristiti nekonvencionalne ritmove koje pjesme lome na neuobičajene načine, pa će slušatelj nenaviknut na ove vrste prelaza između pjesama (u tu grupu spadam i ja) imati veliki problem povezati pjesme u logičke cjeline prilikom prvih nekoliko slušanja, dok mozak još uvijek odbija ovu vrstu pristupa. Dodajte na to i pomalo ekscentrične efekte i cjelokupna zvučna slika od vas će zahtijevati mnogo više pažnje nego prosječan album kako bi ga mogli svariti u potpunosti.

Dalo bi se reći da Deaf Club ima matematički pristup kreiranju svog zvuka, sa mnogo neočekivanih trenutaka, ali ono što je ponajviše plijenilo moju pažnju je intenzitet izvedbe i tekstualno usmjerenje grupe. Za razliku od drugih vokala u, uslovno rečeno, standardnim hardcore bendovima, Justin Pearson zvuči mladalački ljuto, ali ne i furački besciljno, što cijelu priču odvaja miljama daleko od postavki na koje smo nažalost navikli.

Deaf Club i njihov “Productive Destruction” nije lako preporučiti, iako bi bilo potpuno pogrešno to ne uraditi jer se ipak radi o fantastičnom izdanju. Ovaj album koristi teške zvukove koji će većini slušatelja izazvati glavobolju, no ako se mognete navići na njihov pristup buci, otkrit ćete iznenađujuće sočan album koji ćete sretno ugurati u dvadeset minuta svog vremena kad god za to budete imali prilike.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rules - kad se sudare hardcore i Black Sabbath

Deaf Club – Productive Destruction / Three One G Records / 2022 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI