Daemonicus – Deadwork

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

daemonicus

Dopustit ćete mi da vam ispričam fantastično iskustvo pružanja podrške bendu: kada je najavljen koncert švedskog Daemonicusa u maju 2012. godine u Sarajevu, ja sam, u nedostatku drugog i boljeg resursa, posjetio nekoliko ilegalnih izvora dobre muzike i ilegalno skinuo “Host of Rotting Flesh”, debi album benda koji nastavlja priču tradicionalne švedske death metal škole (BOSS HM2, ko ne zna, ne da mi se objašnjavati). Kada sam ih odslušao uživo, novac koji sam trebao potrošiti na alkohol, potrošio sam na dva CD izdanja; skinuti album, kao i EP “11th Hour”. I osjetio sam leptiriće u stomaku. Ispravio sam nepravdu.

Novi album benda “Deadwork” izdat je od strane Abyss Recordsa u novembru i priča se nastavlja, ali na jednom većem, sofisticiranijem i BOLJEM nivou. “Deadwork” je maestralno death metal djelo koje gazi stopama bendova kao što su Dismember i Grave, ali daleko od toga da su trula kopija o kojoj se nema ništa reći. Ono što zaista oduševljava na ovom albumu i što mu daje posebnu čar je činjenica da pored brutalnosti koju uzrokuje loženje na švedsku školu, Daemonicus se usudi integrisati i melodijske pasaže koji su daleko od toga da bend strpaju u isti koš sa jednim At The Gatesom ili, ne dao čika Matti iz Dismembera, sa In Flamesima. Ovdje melodija igra istu ulogu kao suptilne horror teme koje su nas tjerale da kao djeca pokrivamo i noge i glavu jorganom kad legnemo i da se pretvaramo da nas ništa  ne može zgrabiti sve dok smo ispod jorgana.

Snaga ovog albuma leži i u činjenici da produkcija nije nimal naštetila atmosferi; sve je nekako orkestralno i zadivljujuće na jedan poseban način, težina je tu i naprosto je užitak slušati album iz sekunde u sekundu pošto su svi aranžmani veoma pametno integrisani i same ideje, iako koriste već postojeće šablone, donose nešto novo, nešto Daemonicusovo.

Pročitaj i ovo:  Božićna Brutal Assault Najava

Album bih smjestio u prvu polovicu devedesetih bez ikakve dvojbe, što će ti ga značiti da je ovo namijenjeno svima vama starim gardistima, a lijepo bi bilo kada bi i pokoje novo, mlado uho načulo kako se snima i svira jedan neplastičan, emotivan death metal album. Prosto oduševljenje!

INFO:

Ime benda: Daemonicus
Ime izdanja: Deadwork
Izdavač: Abyss Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.facebook.com/Daemonicus.nu

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

%d bloggers like this: