“Cunk On Earth”: Časovi istorije Philomene Cunk

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

cunk on earth, philomena cunk
Nadobudna Philomena Cunk (Diane Morgan) je odraz današnje medijske nepismenosti (Netflix/BBC)

Utisak je da se britanski humor na prostorima nekadašnje Jugoslavije baš lepo primio i pustio korene. Nešto najsvežije sa ostrva je i “Cunk On Earth”, serija objavljena originalno 2022. godine, a na Netflixu Srbije krajem januara 2023. godine.

Skuhana u BBC-jevoj kuhinji i servirana u saradnji sa Netflixom, “Cunk on Earth” je mockumentary izašao iz pera Charlija Brookera (“Black Mirror”) koji na fascinantan način prezentuje Diane Morgan, meni najpoznatija iz serije “After Life” čiji je tvorac i glavni glumac bogotac Ricky Gervais.

Philomena Cunk je kvazi voditeljka-novinarka koja u pet epizoda kroz razgovore sa eminentnim naučnicima, profesorima i stručnjacima iz različitih oblasti pokušava predstaviti istoriju čovečanstva i planete Zemlje.

“Pokušava”, jer lik Philomene je sve ono što prezirete kada gledate dokumentarne filmove. Ona je nonšalantna, priglupa, neobrazovana i neinformisana, iritantna u svom neznanju.

Pokazujući vrhunsko umeće glume predstavlja se kao nadobudna neznalica koja uprkos tome od svojih sagovornika ne dobija prezir već, naprotiv, odmerene i činjenicama potkrepljene odgovore. I to je tako zabavno, kada vidiš vrhunsku glumicu koja parodira ljude koji sebe doživljavaju kao zvezde na TV kanalima temeljeći svoje samopouzdanje na gluposti, nesvesni vlastite nesposobnosti.

cunk on earth, philomena cunk
Uprkos apsurdu, “Cunk On Earth” uspijeva gledatelje i edukovati (Netflix/BBC)

Lik Philomene Cunk je lik TV novinara koji su u Srbiji većinski mainstream, krem i jet set. Iskazujući klasičnu glupost i krajnje nonšalantan odnos kada se radi o bitnim momentima istorijskog razvoja civilizacije, Morgan u ulozi novinarke ipak uspeva da na zanimljiv način predstavi nepoznate detalje većini ljudi, razbijajući neka uvrežena, ali netačna mišljenja poput onog da se Kineski vid iz svemira vidi golim okom.

Ne propušta se prilika da se na ironičan način bocne antivaksere i uopšte pobornike teorija zavere poput ravnozemljaša, “ubeđujući” sagovornika da čovekovo sletanje na Mesec nije ništa drugo do podvala holivudskog tipa.

Pročitaj i ovo:  Five Nights at Freddy's: Para jača od mehatroničke burgije

Sklona pogrešnim izgovorima i malapropizmima, serija “Cunk On Earth” dovodi gledaoce do suza stvarajući čudnu situaciju u kojoj akademski građani ne dozvoljavaju da to poremeti njihov tok misli.

Nezainteresovanost za filozofiju, dosada prilikom posmatranja pećinskih crteža, minut ćutanja za Lajku, sve su to čudnovate situacije koje neverovetno dinamičnu i urnebesnu Philomenu čine užasno stvarnim likom.

“Cunk On Earth” je sniman na egzotičnim lokacijama u vrhunskoj BBC produkciji, što cijelom serijalu daje na apsurdnoj ozbiljnosti. Elementi poput potenciranja neophodnosti podizanja ekološke svesti i očuvanja prirode brzo se skrše u provaliji apsurda kada se na neki način povežu sa pojavom hita belgijske dens grupe Tehnotronic, ubitačne “Pump Up The Jam”. Na kraju gledanja serijala, zaključio sam da je ovo prvi put da sam pet puta zaredom pogledao spot te pjesme trideset i kusur godina nakon emitovanja.

“Cunk On Earth” je sadržaj visoke vrednosti koji zahteva reprizno gledanje.

Đorđe Ilić
Đorđe Ilićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Đorđe, stara pankerska njuška, lokacija Šabac. Piše i za Out of The Darkness u kojem je otkrio podcast Pank Trepezarija, a onda i ISK.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content