Common Grave – Embedded Coding

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Jedan od dva Common Gravea, barem po podacima stranice Metal Archives smo imali priliku slušati u Sarajevu u decembru 2009. godine i to zahvaljujući organizaciji BHxHC Bookinga. Taj Common Grave dolazi iz Njemačke i svira turbulentan death metal, a recenzentskom skalpelu moje veličine podlegao je njihov album Embedded Coding čije ime će vas najvjerovatnije asocirati na Youtube, ali nema nikakve veze sa tom popularnom stranicom.

Nemojte se sad prepasti, ovo neće biti recenzija song-by-song tipa jer ja takav tip recenzenta nisam i nikad neću biti. Ali, s neba pa u rebra, što reče narod, to i ja pomislih stavljajući ovaj CD u player. Broj jedan – intro na ovom albumu je jedan od NAJBOLJIH metal introa u doooosta, dosta vremena. Sjajno miješanje metala sa industrial prizvucima koje se i kasnije nastavlja kroz cijeli album je totalno osvježenje, te je pomoglo intro numeri da mi se veeeoma svidi. Puno O i puno E, a ipak premalo da bi se opisala nabrijanost ove sekvence albuma.

Broj dva – kad završi intro i krene prva pjesma Dethroning Duality ne čeka vas ništa manje od mljevenja bubnjića najžešćim brutalnim death metalom, ali za razliku od bendova kod kojih NE ČUJEŠ NIŠTA, a kao trebao bi čuti sve (*khhhNilekhhhNilekhhh*), svaki riff se čuje perfektno, svaki blastbeat ima veze sa ritmom i postavom pjesme. Sve je tip-top i ništa nije prepušteno slučaju!

Albumčina je tako teška da nema šanse da vam se ne svidi, pa makar voljeli old school kakav volim i ja (*khhhNunslaughterkhh* – kašljem ko konj, moram prestati pušiti). Jednostavno – živo satiranje SVEGA.

Da omot nije brutalno sintetičan kakav jeste, ovo bi bilo potpuno remek -djelo. Ovakav miks industriala i brutalnog death metala sa socio-tehnološkim temama, kako bend sam kaže je PUN POGODAK. Vjerujem da će nekim ljudima znaiti i gostovanja vokala bendova Dying Fetus i Beneath The Massacre, pa nije naodmet da i to spomenem.

Pročitaj i ovo:  Wasted - Modern Lie: Finski pank istine

Težak, brutalan, zanimljiv album, definitivna preporuka, a kad znate da ovakvo djelo preporučujem ja koji od tehnike i brutale bježim kao đavo od krsta, onda dobro znate da mora valjati. Šta valja? Genijalno! Hoćemo opet uživo!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Common Grave
Ime izdanja: Embedded Coding
Izdavač: Twilight
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.myspace.com/commongrave

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI