Clutch – Sunrise on Slaughter Beach: Izvrsnost je dosegnuta

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

clutch sunrise on slaughter beach

Ove godine, slaganje top liste najboljih izdanja bit će olakšano. Dešava se to svaki put kada četvorka iz Clutcha uđe u studio i oduševi novim jahanjem po groove valovima. “Sunrise On Slaughter Beach” je njihovo remek-djelo za 2022. godinu, trinaesti album u trideset godina dugoj karijeri. Inače ne volim otvoriti pisanje o nekom izdanju zaključkom, ali da u ovom trenutku završim recenziju, ne bi propustili ama baš ništa. Istina bi bila ispisana.

Ako ste vjerni slušatelj, za pretpostaviti je šta možete očekivati na “Sunrise On Slaughter Beach”, ali ne dopustite sebi grešku da pomislite kako je formula Fallona i kompanije  izlizana nakon svih ovih godina.

Baza je, doduše, ostala ista; ritmična, klačovska verzija stoner rocka ponovo se tare leđa uz leđa sa motorheadovskom težinom, a sve na temeljima odličnih tekstova i specifičnog humora. Neil Fallon je dokazano jedan od najmaštovitijih tekstopisaca današnjice čija sušta genijalnost nažalost nikad neće biti shvaćena u potpunosti. On je jedina osoba koja može otpjevati recept za šnicle od krabinog mesa ili izvući inspiraciju za odu Phillipu K. Dicku iz trolanja teoretičara COVID-19 zavjera dijagramom gitarske pape Metal Zone.

Zanimljivo zapažanje: uvodni rif naslovne “Slaughter Beach” poprilično podsjeća na nešto iz arsenala Derona Millera koji se vraća ove godine sa novim izdanjem grupe 96 Bitter Beings (čitaj: cKy 2.0), što možda i nije toliko čudno, s obzirom da je Fallon sarađivao sa Jessom Margerom iz cKy-a na projektu The Company Band.

Iako možda nenamjerno, tekstovi, atmosfera i tematski elementi određenih pjesama zvuče kao spiritualni nasljednici nekih ranijih.Nije prvi put da Clutch povezuje pjesme sa različitih izdanja, a ja sam najjače konekcije tog tipa primijetio od albuma “Earth Rocker”.

Pročitaj i ovo:  Rotten Mind - Unflavored: Vreme za pank lektiru

Takav pristup pisanju omogućava slušateljima da odmah pri prvom susretu sa novim materijalom osjete povezanost, što je mudro iskorišten trik jer u doba smanjenog obima pažnje i nepostojeće koncentracije slušatelji će slobodno preskočiti težak korak navikavanja na nove numere. Taj efekt poznatog nije integrisan jeftino, recikliranjem rifova ili tema, već nadogradnjom muzičkih i tekstualnih ideja. Clutch je usviran bend, Clutch je zabavan bend, ali je Clutch prije svega pametan bend.

Stigosmo do kraja i srećom izbjegosmo konstrukcije o vinu i starenju. “Sunrise on Slaughter Beach” sa svakim novim preslušavanjem postaje bolji i bolji album, te služi kao krunski dokaz da Clutch lažu na numeri “We Strive For Excellence” – izvrsnost su već dosegli, i nevjerovatna je njihova mogućnost održavanja na vrhu ovako dugo.

Clutch – Sunrise on Slaughter Beach | 2022 | Weathermaker Music

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »