Castle – In Witch Order

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Američki Castle je jedan od bendova koje ćete teško pronaći guglanjem, ali ako ukucate heavy Castle, bit će vam puno lakše otkriti trojku koja je zarazila svijet svojom kombinacijom okultnog rocka i doom metala.

Predvođeni basisticom Elisabeth Blackwell, ovaj mladi trio svira muziku koja je kombinacija Sabbathovske doom atmosfere, okultnog/psihodeličnog rocka i elemenata iz okultizma i misticizma koji se pogotovo primjete u tekstovima pjesama. Castleova muzika se bez problema može na jedan određeni način poimati i kao dio novog trenda u metalu, ali da su samo prolazna stvar, to je apsolutna laž i neistina, a sam kvalitet je neupitan.

Debi album “In Witch Order” donosi jedanaest pjesama koje su u suštini malo brža varijanta tradicionalnog doom metala, sa dosta sjajnih gitarskih dionica koje se slažu odlično na lagano distorziran bas. Na određene momente možete bez problema primjetiti da je dosta gitarskih dionica u suštini u  usporenom thrash metal fazonu, što je po meni dodatni plus. Jednostavne i čvrste bubnjarske dionice čine osnovu ovog albuma. Album je pomalo pomaknut od klasičnog i jednostavnog muziciranja, Mat Davis na gitari pokazuje zašto je jedan od boljih gitarista novog vala doom/occult zvuka.

No posebnost cijelom album daje glas Elisabeth Blackwell koji se proteže  od apsolutno hipnotičkog sve do agresivnog, pa su je svjetski mediji sa  pravom prozvali istinskom vješticom. Veoma unikatan glas, drugačiji od svega što se čulo u ovoj vrsti muzike zadnjih nekoliko godina. Neki bi ljudi pomiješali The Devil’s Blood i Castle, pogotovo zbog činjenice da su oba benda u istoj izdavačkoj kući, ali meni lično je Elisabethin glas dinamičniji, šareniji i samim tim, puno više leži cijeloj priči. Savršen vokal za odličnu muziku.

Pročitaj i ovo:  Protest za spas Dobrinje: glas i instrumente podižu Moca i Biznismeni!

“In Witch Order” je odličan debitantski album, jedan od najboljih u ovom, kako sam ga već nazvao, novom trendu gdje se metalci vraćaju starom rock’n’roll zvuku.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Castle
Ime izdanja: In Witch Order
Izdavač: Van Records
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.heavycastle.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI