Blitzkrieg – Everything Is Lies

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Britanski punk odred Blitzkrieg (nemojte ih pomiješati sa heavy metal bendom istog imena, također iz Velike Britanije) sviraju preko trideset godina uz povremene prekide i ponovna okupljanja. 2007. godine desilo se posljednje okupljanje i to za potrebe sviranja na Rebellion Festivalu u Britaniji. Od tog trenutka, Blitzkrieg, tj. Chris Hind obećava i veću evropsku turneju, a  2008. godine Dumb Down Records je izdao i njihov album “Everything is Lies” koji u redu za recenziju na mom stolu čeka predugo (dobio sam ga 2010. godine, nije baš od 2008.!)

Neću porediti ovo izdanje sa prijašnjim izdanjim benda, držat ću se striktno njega i odmah na početku reći da je ovo izdanje snimano od strane punkera, producirano od strane punkera i striktno za punkere! Nema tu filozofije, odnosno filozofija izdanja je sljedeća: ako slušaš britanski punk, voljet ćeš i ovo.

Klasična kritika društva, pa čak i punk sistema i ideologije provlači se kroz dvanaest pjesama na albumu koje ne zvuče sekunde drugačije od jednog GBH-a ili The Exploiteda. Eto ga, ovo je možda najbolji opis – ako volite GBH, The Exploited, čak i Motorhead, veoma je moguće da vam se svidi i Blitzkrieg.

Moram napomenuti da je ovo punk rock puno više nego hardcore punk, što se pored pjesama osjeti i u produkciji koja je baš onakva kakva treba da bude. Bubnjevi su živi preko svake mjere, kao da su snimani u nekom podrumu, gitare zuje, bas je distorziran, a vokal se malo je reći krevelji u najboljem maniru ostrvskih punkera. Sve je to zgotovljeno u veoma traljavom produkcijskom stilu kojeg se recimo metalci ježe, a punkerima ne da pristaje već je i jedino prirodno audio okruženje za njih.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Infest (Srbija)

Ako dobijate erekciju prilikom spominjanja Britanije i stare škole punka (UK82), onda će vam se svidjeti i Blitzkrieg. Nema dalje, nema bliže, to je UPRAVO TO.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Blitzkrieg
Ime izdanja: Everything Is Lies
Izdavač: Dumb Down Records
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.myspace.com/blitzkriegpunks

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content