Bane – Chaos, Darkness & Emptiness

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Branislav, gitarista, vokal i vođa srbijanskog benda Bane je jedan od najljubaznijih i najpozitivnijih likova sa regionalne metal scene. Naprosto mi je bilo drago kad smo se po drugi put sreli u Sarajevu, čovjek je nevjerovatno srdačan i iskren. U Sarajevu je svirao sa svojim bendom Disdained pretprošle godine, a u Klub AG se vratio u organizaciji Sarajevo Metal Fest Promotionsa gdje je binu dijelio sa jednako dobrim francuskim bendom Svart Crown. Bio je to jedan od onih koncerata koji su uprkos dobroj promociji, sjajnim bendovima i neizmjerno jeftinoj cijeni karte bili slabo posjećeni jer se sarajevskim metal elitistima nije dalo da kroče iz svog stana zbog snijega koji je zapadao. No, šta je tu je, na meni je recenzija jednog albuma koji je… neopisiv riječima.

Bane je nakon gašenja Disdaineda odlučio da žešće poradi na Baneu kojem NIJE dao ime po svom nadimku nego po engleskoj riječi bane. Ako vas već interesuje, Bane nije produkt gašenja Disdaineda, već postoji od 2007. godine i prije ovog albuma su izdali demo izdanje “Unfinished” i EP “Misanthropia” 2010. godine Njihov debi album “Chaos, Darkness & Emptiness” također je izašao 2010. godine kao jewel case izdanje (CD izdanje u plastičnom omotu) u koprodukciji Grom Recordsa, Zero Budget Productionsa, Werewolf Productionsa i GodEater Recordsa, ako je vjerovati logoima na stražnjem omotu CD izdanja. Album je izašao (ili će izaći ovih dana) u digipack izdanju za Abyss Records.

Album je priča podijeljena na tri poglavlja, na Haos, Tamu i Prazninu. Svako poglavlje sadrži tri pjesme, s tim što Haos, kao i cijeli album otvara jedna od najboljih intro traka u domaćem metalu IKADA, trominutna “Awakening of The Evil Spirits”. A kad Buđenje okonča svoj proces, kreće album koji tare, melje, drobi, rastura nepunih četrdeset minuta i kad završi tugaljivom odjavom u vidu pjesme “Dysthymia” sve što vam preostaje je vratiti se na početak, opet na Buđenje i krenuti putem Haosa, Tame i Praznine.

Jačina ovog albuma leži u savršenom kompozitorskom umijeću Branislava, njegovom osjećaju za tempo, njegovom slobodnom umu koji nije zatucan žanrom, oblikom, tematikom. Leži u Banetovom nedostatku straha da usred black metal / death metal bjesnila, da usred te oluje uspori i inkorporira SAVRŠENE akustične djelove, tako suptilne, tako osjećajne, tako hipnotizirajuće da će vam se desiti da ćete pjesmu premotati nazad klikom miša kako bi čuli opet, a onda osjećati krivicu što niste pustili da pjesama teče sama.

Pročitaj i ovo:  Debeli Precjednik i "Atomac": Sudar političkog i ličnog

Neka svi metalci svijeta smatraju da sam sa sljedećom izjavom počinio grijeh vrijedan vješanja o stubove metalskog suda, ali nijedan album Dissectiona, Saturnusa ni Dark Funerala koje sam čuo, bendova koje Branislav u bookletu navodi kao bendove odgovorne za inspiraciju za njegov rad u Baneu mi nikako nisu ni do KOLJENA ovom albumu.

Još jedan od razloga zašto ovaj bend zvuči tako dobro je i Honza “Butcher” Kapak koji je snimio, miksao i radio mastering ovog albuma. Legendarni vođa Avengera bi se trebao ponositi svoj djelom koje je jedno od najboljih koje ima priliku upisati u svoj CV.

Ovo je remek-djelo srbijanskog metala, ovo je maestralnost  black-deatha, ovo je album koji posthumno upisujem u svoju Top 10 listu najboljih izdanja 2010. godine!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Bane
Ime izdanja: Chaos, Darkness & Emptiness
Izdavač: Zero Budget Productions, Grom Records, Werewolf Productions, GodEater Records
Godina izdanja: 2010
Website benda: www.myspace.com/baneband

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content